Nelson Mandela, noul Gandhi

Nelson Mandela, noul GandhiNelson Mandela / sursa foto: wikipedia

Nelson Mandela, noul Gandhi. Prin ce a rămas celebru luptătorul anti-apartheid din Africa de Sud?

Nelson Mandela, noul Gandhi. Prin ce a rămas celebru luptătorul anti-apartheid din Africa de Sud? Din deținut, a ajuns președinte al țării

În istorie, când spui Nelson Mandela, spui rezistență la opresiune și te duci cu gândul la Mahatma Gandhi. Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 la Mvezo. Era un etnic xhosa și descendent al unui trib regal,  Thembu. I s-a dat, ca oricărui copil din coloniile britanice, un nume britanic, numele de familie al amiralului Horace Nelson.

Nelson Mandela - activist al drepturilor civile ale negrilor

Fiind un copil inteligent, Nelson Mandela a studiat Dreptul și a activat în marea metropolă industrială sud-africană Johannesburg.

În anii 50, a activat pe frontul nesupunerii civice, ceea ce i-a atras urmărirea din partea autorităților statului unde apartheid-ul era politică de stat.

Apartheid era politica prin care albii și negri erau separați total. El a activat în fruntea Congresului Național African, mai ântâi la tineret, apoi la seniori.

Condamnat pe viață

Ce l-a deosebit pe Nelson Mandela de Gandhi este că Mandela din 1956, a început să creeze o forță armată care să organizeze lovituri asupra sediilor guvernamentale. Nu erau vizate persoane ci sedii, atacurile erau doar în perioada în care nu se lucra, pentru a nu fi victime umane.

Anchetat de mai multe ori în intervalul 1956-1961, Nelson Mandela primește în 1964, condamndare pe viață pentru rebeliune, terorism. Soția sa, Winnie Mandela ( a doua soție i-a fost alături din 1958, până în 1996, adică de-a lungul detenției sale) a continuat campania de atacuri și proteste, sesizând forurile internaționale pentru eliberarea soțului ei. Va fi eliberat abia la 11 februarie 1990, ca urmare a campaniilor internaționale.

Nelson Mandela - Președinte al Africii de Sud

La 11 mai 1994, la Pretoria, Nelson Mandela a fost învestit oficial ca lider al Africii de Sud. Fostul președinte Frederick de Clark a fost unul din cei doi vicepreședinți ai țării.

A fost adeptul reconcilierii. A mers des până la finalizarea mandatului, în 1999, în mediile tribale sud-africane, a avut un vicepreședinte de culoare Thabo Mbeki, care îi va succeda în funcție.

Thabo Mbeki a fost adevăratul artizan al Africii de Sud în epoca post-apartheid.

Nelson Mandela primit Nobelul pentru Pace în 1993, dar și decorații sovietice. Pentru propaganda comunistă, el a fost văzut ca un luptător pentru libertate și i se dedicau ample spații editoriale și filme documentare,

Mandela în cursul lungii detenții a avut afecțiuni respiratorii. La 5 decembrie 2013, a murit în reședința sa, fiind-ui alături cea de a treia soție. Avea 95 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News