Avocatul Flavius Radu a venit cu câteva explicații despre „Legea fugarilor” proaspăt votată în Plenul Camerei Deputaților.
Avocatul Flavius Radu a venit cu câteva explicații despre „Legea fugarilor”, dar mai ales despre fuga de lege. S-a dat vot final în Plenul Camerei Deputaților pe proiectul de lege PL-x 675/2023.
Este vorba despre aşa numita „Legea fugarilor”. Proiectul a fost adoptat cu 230 de voturi pentru, din total de 235.
Avocatul Flavius Radu, despre „Legea fugarilor”
Luni, 27 noiembrie, au avut loc dezbateri pe acest proiect de lege. Mai mulţi parlamentari au arătat că proiectul este vulnerabilizat. De asemenea, că este neconstituțional, dar cu toate acestea l-au votat.
Avocatul Flavius Radu se întreabă dacă nu cumva Parlamentul votează legi despre care se știe că sunt neconstituționale. Nu cumva fix prin această modalitate de lucru se vulnerabilizează actul de justiție?
„Cu alte cuvinte, însăși legiuitorul, prin membrii săi, în deplină cunoștință de cauză, votează un proiect de lege neconstituțional, doar pentru că inițiativa ar fi lăudabilă. Mă întreb oare, cum își imaginează cineva, ca un stat european, de la care se cere predarea unei persoane condamnate, ar putea avea încredere în garanțiile oferite de statul român, în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate, în condițiile în care Parlamentul votează legi despre care se știe că sunt neconstituționale? Nu cumva fix prin această modalitate de lucru se vulnerabilizează actul de justiție și încrederea cetățenilor în stat?”
Avocatul Flavius Radu, despre „Legea fugarilor”. Sursa foto: Arhiva EVZ
Cum ar mai putea avea încredere în garanțiile statului un observator independent
Avocatul Flavius Radu mai semnalează un aspect cu privire la modul cum își va produce efectele juridice această lege, şi scrie:
„Nu cumva prin însăși aceste demersuri scade încrederea magistraților din alte țări în sistemul de justiție din România, când se analizează predarea unei persoane condamnate aici? Cum ar mai putea avea încredere în garanțiile statului un observator independent, imparțial și rezonabil, câtă vreme acest proiect de lege, profund neconstituțional, își va produce efectele juridice până când, peste câțiva ani, va ajunge pe rolul Curții Constituționale spre a examina conformitatea cu Legea fundamentală?
Acceptarea de către legiuitor a unei idei de injustiție sub acoperișul nevoii de dreptate nu va face decât să sporească sentimentul de neîncredere, atât a omului de rând, cât și a profesionistului, în actul de justiție. Personal, am identificat cel puțin 5 vicii de constituționalitate pe acest proiect de lege... dar despre toate acestea, la momentul potrivit...”, mai spune expertul.