Camera Deputaților, decizie favorabilă pentru legea fugarilor. Pedepse mărite pentru cei care nu se predau

Camera Deputaților, decizie favorabilă pentru legea fugarilor. Pedepse mărite pentru cei care nu se predau Condamnați, execuție. Sursa Foto Arhiva EVZ

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat proiectul privind „legea fugarilor”. Potrivit acesteia, sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate este asimilată evadării.

Legea fugarilor își propune să „combată comportamentul fugarilor”. Proiectul de lege urmează să fie votat în plen.

Legea fugarilor va înăspri pedepsele celor care fug de pedeapsă

La începutul lunii octombrie, ministrul Justiției a spus că peste 600 de fugari au fost aduși în România. Marți, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport de adoptare unui proiect de lege potrivit căruia sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate este asimilată evadării:

„Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”, se arată în proiectul de lege iniţiat de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL susține acest proiect de lege

Gabriel Andronache, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PNL, a afirmat că liberalii vor susţine acest proiect de lege:

„Proiectul de lege 625/2023 iniţiat de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, are ca obiect de reglementare înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate.

Astfel, sustragerea de la executarea unei astfel de pedepse este asimilată evadării dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliţie în termen de şapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.

O altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării”, a scris Gabriel Andronache.

Ministrul Justiţiei cere pedepse mai dure

Alina Gorghiu crede că este necesară o astfel de lege în România

Ministrul Justiției a cerut luna trecută această lege pentru a combate comportamentul fugarilor:

„Este nevoie de această lege, pentru a combate comportamentul «fugarilor», care nu e de ieri, de azi! Altfel, s-ar putea greşit interpreta că statul acceptă tacit sustragerea unora de la executarea pedepsei definitive. Şi nu asta e realitatea! Toti fugarii României trebuie să îşi ispăşească pedepsele privative de libertate în închisorile de aici. Standardele CEDO sunt respectate”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că, în prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepsele în penitenciarele din România:

„În plus, investiţiile Administraţia Naţională a Penitenciarelor pentru modernizarea condiţiilor din penitenciare sunt la cote înalte. La Rahova a fost marcată finalizarea unei investiţii în valoare de peste un milion de lei, bani care au fost utilizaţi pentru crearea unui număr de 108 locuri noi de cazare şi modernizarea a altor 88. Sunt paşi înainte pentru sporirea încrederii publicului în justiţie şi în respectul faţă de lege!”, a mai spus Alina Gorghiu.