Mângâiatul câinelui pe cap. Greșeli care pot provoca patrupedul

Mângâiatul câinelui pe cap. Greșeli care pot provoca patrupedul câine. Sursa foto: 105615300 © Zoran Milisavljevic | Dreamstime.com

Câinii și pisicile sunt cele mai populare animale de companie. Ele sunt sociabile și blânde cu stăpânii lor, însă există unele acțiuni care le pot supăra sau le pot face rău. În cazul câinilor, nu este recomandat mângâiatul lor pe cap. Experții spun că acest obicei nu este unul benefic pentru animal.

Mângâiatul câinelui pe cap este un obicei al majorității stăpânilor. Deși pare să nu fie ceva rău în asta, ci mai degrabă o formă de alint, specialiștii spun că acest obicei nu este unul benefic pentru animal. Ei recomandă mângâiatul pe umeri, gât sau bărbie.

Mângâiatul câinelui pe cap, un obicei deranjant pentru animalul de companie

Specialiștii spun că nu este interzis mângâiatul câinelui pe cap. Totuși, înainte de a vă forma acest obicei cu animalul vostru de companie, trebuie să vă asigurați că lui îi place alintul. Mângâiatul pe cap poate fi neplăcut sau incomod pentru câine în anumite situații.

Specialiștii spun că animalele pot resimți durere atunci când sunt mângâiate. Din acest motiv, câinii tind să își strângă capul între umeri atunci când sunt atinși. Mângâiatul câinelui pe cap poate crea disconfort sau chiar durere, motiv care ar putea provoca reacții agresive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câinii pot deveni agresivi atunci când sunt mângâiați pe cap din mai multe motive:

  • traumatisme, leziuni sau urechi rănite;
  • dureri de cap;
  • vedere slabă;
  • dureri de dinți;
  • fotofobie.

Comportamentul stăpânului poate duce la reacții agresive ale câinelui

Câine alintat de stăpân

Zonele sensibile ale câinilor. Sursa foto: 186252495 © Synergicworks | Dreamstime.com

Mângâiatul câinelui pe cap nu este recomandat din mai multe motive. Reacțiile adverse pot fi provocate și de mișcările rapide ale stăpânului. Acestea pot fi gesturi iritante pentru animale.

Un alt motiv care poate duce la un comportament agresiv al câinelui este atingerea bruscă. Astfel de alinturi îi pot speria, la fel ca și mișcările rapide. Câinii care au avut experiențe neplăcute în trecut sunt predispuși la astfel de efecte adverse.

Animalele de companie pot, de asemenea, resimți stres sau agitație în preajma anumitor persoane. Unii câini pot fi sensibili. În cazul acestora, trebuie să fii atent cum îl mângâii. Specialiștii recomandă comunicarea verbală cu animalul și apoi apropierea fizică, pentru a evita un comportament agresiv cauzat de sperietură.

Mângâiatul câinelui. Cum le place patrupezilor să fie alintați

Stăpânul trebuie să analizeze comportamentul câinelui atunci când îl alintă. El transmite semnale cu privire la ceea ce simte în timpul mângâierii. În funcție de aceste semne îți pot da seama ce îi place și ce nu animalului tău de companie.

Mângâiatul câinelui trebuie să fie făcut atunci când el dă semne că își dorește acest lucru. Patrupedul vă miroase la început, iar când capătă încredere, urechile, coada și alte părți ale corpului se vor relaxa. Atunci când începe să se miște sau să se ghemuiască lângă tine, este pregătit pentru alintat.

Câinele trebuie mângâiat mai întâi pe piept, pe umeri și la baza gâtului. Inițial trebuie să fie atingeri ușoare, ca un masaj. Evitați baza cozii, zona de sub bărbie sau partea din spate a gâtului. Nu apucați câinele de față și nu îi atingeți urechile, pentru că majoritatea nu agreează aceste mângâieri, potrivit hillspet.ro.