Traian Demetrescu - un brand al Olteniei, dispărut prematur

Traian Demetrescu - un brand al Olteniei, dispărut prematur

Traian Demetrescu - un brand al Olteniei, dispărut prematur. Cine a fost acest personaj căruia azi, școli, instituții de cultură sau străzi îi poartă numele în Oltenia?

Traian Demetrescu - un brand al Olteniei, dispărut prematur. Cine a fost acest personaj căruia azi, școli, instituții de cultură sau străzi îi poartă numele în Oltenia?

Traian Demetrescu - născut în noiembrie 1866, la Craiova

Traian Demetrescu s-a născut în toamna anului 1866, la 3 noiembrie. În acel moment, unde azi este strada Traian Demetrescu, zona se numea „Răscruciul Mic” sau Răscruciul de Pește, unde azi este Piața Buzești (Răscruciul Mare era în zoa Colegiului Carol-Madona Dudu). Aici tatăl lui avea o casă mică, albă cu pridvor.

Tatăl lui, după moda vremii, l-a vrut la aproape 11 ani, ucenic la un „toptangiu” de bumbac (angrosist i-am zice azi), dar firavul elev nu s-a adaptat. A fost izgonit de tatăl lui de acasă, a învățat pe apucate.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost elev al Colegiului Carol I din Craiova (abia a urmat trei clase) și a îndrăgit poezia de mic. Alexandru Macedonski l-a socotit un pre-simbolist și i-a apreciat una din primele poezii, „Ploaie din senin”, care a apărut în „Vocea Oltului”.

Socotit ca fiind printre ultimii epigoni ai lui Mihai Eminescu la finele secolului XIX, poetul craiovean, care semna cu pseudonimul Tradem a crescut în preajma unui alt mare poet cu origini oltenești materne, Alexandru Macedonski, sus-menționat, acesta prefațându-i primul volum de versuri, Poezii, în 1885, urmat de alte două Sensitive (1894), Acuarele (1896). A colaborat și la Convorbiri literare, a scris articole de presă și două romane, Iubita (1895) și Cum iubim (1896).

Analist literar și de biografii

Ne reține atenția o inițiativă a sa din 1891, culegerea de eseuri Profile literare, apărut la Editura Tipografiei Benvenisti din Craiova. Aici apar nume din cultura și viața politică românească precum Mihail Kogălniceanu, pe care îl comemorează cu ocazia trecerii în eternitate, Ion Ghica, ale cărui memorii l-au impresionat, Dimitrie Bolintineanu, admirat pentru poeziile sale patriotice dar și titani ai culturii europene, precum Emile Zola, pe care

Traian Demetrescu îl aprecia pentru intensitatea vieții, a mișcării din romanele acestuia.

Deși a simpatizat cu mișcarea socialistă, tânărul poet craiovean, în aceeași lucrare ajunge la concluzia că ziaristul și poetul socialist Constantin Mille este lipsit de talent, poeziile sale fiind lipsite de originalitate.

Viața nu a fost din păcate prea prietenoasă. Având o sănătate fragilă, Traian Demetrescu s-a îmbolnăvit de „boala poeților”, tuberculoza prin 1892, boală care secera vieți tinere, neavând atunci tratament. Niciun tratament nu a reușit să oprească progresul bolii care l-a slăbit rapid.

Traian Demetrescu, boala și moartea

Prietenul lui, G.D.Pencoiu își amintea acele zile de boală și suferință:

„Bolnav, el se închidea în odaie, trăgea zăvorul între el şi lumea de afară, şi suferea în tăcere, refuzând, ca un adevărat parnasian, de a oferi, chiar prietenilor lui, spectacolul urât şi neestetic al boalei”.

Pe 17 aprilie 1896, la nici 30 de ani,  din păcate, se stingea din viață, răpus de necruțătoarea tuberculoză unul dintre cei mai reprezentativi intelectuali craioveni ai secolului XIX, poetul Traian Demetrescu.

Sunt doar câteva rânduri prin care dorim să cinstim memoria unuia dintre marii noștri poeți, din păcate, prea repede trecut în lumea umbrelor.