Egalizarea vârstei de pensionare. Calculele venite de la Casa de Pensii

Egalizarea vârstei de pensionare. Calculele venite de la Casa de PensiiSursa foto: Arhiva EVZ

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit explicații despre egalizărare vârstei de pensionare între femei și bărbați. Această măsură este prevăzută ca un obiectiv în PNRR.

Egalizarea vârstei de pensionare a fost adusă iarăți în discuție.  Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a adus clarificări despre modul în care se va realiza acest obiectiv din PNRR.

Cum va avea loc egalizarea vârstei de pensionare

Vârsta de pensionare pentru femei crește la 63 de ani, până în 2030, apoi din 2030 până în 2035 crește la 65 de ani. Ulterior, după 2035, va fi aceeași vârstă de pensionare și pentru femei și pentru bărbați. Astfel, șeful Casei de Pensii spune că egalizarea se va face treptat:

„Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat și vreau să vă spun că și în actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților. Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. practic în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu.

Mamele cu mai mulți copii vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare:

„Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a mai spus șeful Casei de Pensii la România TV.

Românii care se pot pensiona mai repede, fără să plătească penalizări. Lista a fost extinsă

Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați

Legea, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii. Acestea sunt cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării.

„Persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor” (principiul obligativităţii), se arată în capitolul introductiv al proiectului de lege.

Un alt articol al viitoarei legi prevede egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR:

„Art. 47 - (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”. Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 15 ani. Stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

De asemenea, persoanele care doresc să rămână în activitate și după vârsta pensionării pot face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani:

„Art. 46 (2) - Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Propunerea poate fi citită integral AICI.