Monitorizarea asistaților social. Mai mult de 850.000 de dosare, supuse controlului

Monitorizarea asistaților social. Mai mult de 850.000 de dosare, supuse controlului Ajutor social. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cheltuielile sociale ale statului vor face obiectul unei revizuiri în perioada următoare. Se estimează că peste 850.000 de beneficiari primesc diverse forme de ajutor social, inclusiv persoane cu dizabilități, însoțitori ai acestora, persoane fără venit și asistați social.

Astfel, în viitorul apropiat, se planifică o revizuire exhaustivă a tuturor dosarelor de ajutor social.

Și asta deoarece, la o primă evaluare, se observă că există un număr semnificativ de persoane care beneficiază de acești bani de la stat, conform surselor liberale prezent la ședința desfășurată la Sinaia.

Dosarele de ajutor social vor fi analizate atent în perioada următoare

Posibilitatea prelungirii acordării ajutorului de 50 de euro pentru alimente după luna iunie este luată în considerare. Mai ales având în vedere cele patru runde de alegeri programate pentru 2024, cu asigurarea din partea liberalilor că nu vor opri sprijinul pentru alegători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru finanțarea acestor ajutoare, s-a identificat potențialul de a utiliza anumite fonduri europene. Pentru suma rămasă, s-ar putea recurge la bugetul de stat.

De asemenea, se analizează posibilitatea de a acorda și în 2024 sumele din ajutorul de încălzire oferit în 2023. El va consta în cele două tranșe de câte 700 de lei, pentru beneficiarii care nu le-au cheltuit până la sfârșitul anului anterior.

Liberalii, deciși să ia măsuri pentru reducerea bugetului

Vreau să fim foarte atenți pe ceea ce propunem ca proiecte pentru anul 2024! Avem un angajament asumat la nivelul Coaliției, ca bugetul să treacă până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

Trebuie să alegem ce este cu adevărat prioritar pentru români, nu vom finanța ambiții electorale!” ar fi declarat Nicolae Ciucă, potrivit surselor liberale citate de știrileprotv.ro.

Comisioanele bancare cresc

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

În cadrul întâlnirii de la Sinaia, membrii Partidului Național Liberal au abordat subiectul reducerii numărului de secretari de stat, conform angajamentului PNL, care face parte din strategia de economisire a banilor. Eliminarea acestor poziții urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Numărul beneficiarilor de ajutor social, în creștere constantă

Numărul celor care beneficiază de ajutor social a crescut anul acesta în mod constant.

Luna ianuarie a anului 2023 a înregistrat o creștere a numărului de beneficiari ai ajutorului social. Conform datelor centralizate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), numărul persoanelor care primesc ajutor social (venit minim garantat) a ajuns la 164.896. În creștere cu 1.107 față de luna precedentă.

Cele mai mari numere de beneficiari s-au consemnat în județele Dolj (10.301). Dar și în Bacău (9.263), Buzău (7.734), Teleorman (7.715) și Vaslui (7.329).

La polul opus, numărul cel mai mic de asistați sociali se regăsea în București (254) și în județele Ilfov (866) și Timiș (1.352).