Stagiile de cotizare. Românii care vor munci până la 70 de ani

Stagiile de cotizare. Românii care vor munci până la 70 de aniPensionari Sursă foto: Dreamstime

Vârsta de pensionare va fi majorată, prin noua lege propusă de coaliția PSD-PNL; iar românii vor ajunge să muncească până la vîrsta de 70 de ani. Este interpretarea pe care o dă prevederilor din proiectul de act normativ fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițeanu.

Vârsta de pensionare a românilor va crește, conform noii legi pe care o propune coaliția PSD - PNL. Mulți români vor fi obligați să muncească până la vârsta de 70 de ani pentru a îndeplini criteriile de pensionare prevăzute în legea lui Ciolacu.

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat care sunt prevederile dezavantajoase pentru românii de rând. Pentru a-și completa stagiul de cotizare, mulți români vor fi obligați să rămână în activitate.

Românii vor fi obligați să muncească până la 70 de ani, în cazul în care nu vor atinge stagiul minim de cotizare prevăzut prin lege.

„Cei cu pensii mai mici vor fi nevoiți să lucreze până la 70 de ani pentru că pensia nu o sa fie suficientă pentru acoperirea cheltuielilor. Dar, prin faptul că vor indexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, este sub nivelul ratei inflației din 2022 care a fost 16,4%, și nu se ia în considerare rata inflației din 2023”, a explicat Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, la Antena 3.

Vești proaste pentru seniori. Anumite pensii se reduc cu 10%

Sursa foto: Arhiva EVZ

Vârsta de pensionare va crește pentru români

Guvernul plănuiește să crească vârsta la care se poate pensiona un cetățean, prin noua lege a pensiilor. Conform prevederilor din actul normativ, majorarea va putea merge până dincolo de 65 de ani.

Legea prevede că stagiul de cotizare și vârsta standard de pensionare, vor fi majorate în funcție de evoluția speranței de viață. Această prevedere deschide posibilitatea ca vârsta de retragere din activitate să crească, teoretic, la fiecare trei ani.

„Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani”, se arată în noua lege a pensionării.

Salariații vor fi stimulați să iasă mai târziu la pensie. Vârsta de pensionare se va majora, pentru mulți români, indirect.

Aceasta deoarece vor dori să obțină venituri mai mari. Pensiile în România sunt dintre cele mai mici în comparație cu cele plătite în alte state europene.

Bugetul asigurărilor sociale este în deficit deși statisticile arată că un român primește, până la moarte, abia jumătate sin sumele cu care a contribuit.

Cum se calculează drepturile de pensie

Prin legea pensiilor se stabilește și o nouă formulă de calcul a pensiilor pentru români. Valoarea drepturilor de pensie va fi stabilită prin înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie din decizia de pensionare.

Valoarea punctului de referință (VPR) este egală, în prezent, cu 81 de lei. Se stabilește pornind de la punctul de pensie (2.031 de lei în 2024) împărțit la 25 de ani de cotizarei.

Drept urmare, fiecare român, dacă atinge vârsta de pensionare, își va putea calcula drepturile de care va beneficia prin legea pensiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News