Sondaj IRSOP: Doar 2% dintre români consideră că Guvernul îi poate apăra în caz de război

Sondaj IRSOP: Doar 2% dintre români consideră că Guvernul îi poate apăra în caz de război Sursă foto: Arhiva EvZ

Datele ultimului sondaj realizat de IRSOP relevă lipsa de încredere a populației în instituțiile statului. În proporție de 80%, românii consideră că Guvernul României nu are capacitatea de a proteja populația în cazul unui conflict militar.

Sondaj IRSOP: Aproximativ două treimi se tem că România ar putea fi lovită de un val de atentate teroriste ca urmare a situației tot mai tensionate din Orientul Mijlociu.

Aproximativ două treimi dintre români condamnă atacurile Hamas

Sondajul IRSOP mai indică faptul că 56% dintre persoanele chestionate condamnă atacurile Hamas din 7 octombrie. Iar, 66% consideră justificate răspunsurile Israelului. Totodată, 78% dintre respondenți sunt dispuși ca România să ofere sprijin populației civile din Fâșia Gaza.

În privința adăpostirii populației din Israel, 29% dintre subiecți sunt de acord cu primirea refugiaților evrei, 38% sunt parțial de acord, iar 31% sunt împotrivă. Peste 50% din persoanele care au participat la ancheta sociologică sunt de acord cu crearea unui stat palestinian alături de națiunea israeliană în Orientul Mijlociu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât despre conflictele militare în desfășurare, 36% dintre chestionați se tem mai mult de războiul din Ucraina. Totodată, 46% dintre subiecți sunt de părere că România ajută prea mult Kievul în efortul de a face față agresiunilor.

Într-o proporție de 42%, românii consideră că riscurile militare pentru România au crescut față de perioada începutului conflictului din Ucraina. În privința atentatelor din Israel, 86% condamnă atacurile Hamas. În timp ce 7% nu îl consideră a fi o problemă.

războiul din Israel. Sondaj

Sursa foto: Avangarde

Sondaj IRSOP: Doar 2% dintre români au încredere în Guvern

Întrebați dacă văd în America o forță care să restabilească ordinea mondială,aproximativ 49% dintre respondenți sunt de părere că SUA deține instrumentele necesare, în timp ce 43% consideră că Statele Unite nu mai poate stabili pacea în lume.

Doar 2% dintre cei chestionați consideră că Guvernul României are capacitatea deplină de a asigura protecția populației în cazul unui conflict militar. Alte 17 procente au mare încredere. La polul opus, 35% respectiv 44% dintre respondenți au declarat că au o încredere mică respectiv foarte mică.

Sondajul IRSOP a fost realizat în perioada 25-30 octombrie pe un eșantion de 905 persoane adulte. Marja de încredere este de +/- 3,3%.