Banca Mondială, despre pericolul unui război lung în Orientul Mijlociu. Nori negri la orizont
- Antonia Hendrik
- 31 octombrie 2023, 12:07
Banca Mondială avertizează cu privire la pericolul unui război prelungit în Orientul Mijlociu. Experții spun că toate statele lumii vor fi afectate de acest conflict.
Banca Mondială a anunțat luni că se așteaptă că prețurile globale ale petrolului vor ajunge în medie la 90 de dolari pe baril. Iar o escaladare a celui mai recent conflict din Orientul Mijlociu ar putea crește preturile semnificativ la petrol, implicit la alimente.
Banca Mondială avertizează că prețul petrolului se poate dubla
Cel mai recent raport al BM privind perspectiva piețelor de mărfuri arată că prețurile petrolului au crescut cu doar aproximativ 6% de la începutul războiului Israel-Hamas. În timp ce prețurile mărfurilor agricole, ale majorității metalelor și altor mărfuri „abia s-au clintit”.
Experții au realizat prognoze de risc, pe scenarii de gravitate mare, medie și scăzută. Deși în prezent prețul petrolului scade, ca urmare a încetinirii economiei mondiale, conflictul din Orientul Mijlociu ar urma să ridice cotațiile țițeiului. Cu cel puțin 15% față de nivelul mondial.
Petrol mai scump. Sursa foto: Pixabay
Raportul conturează trei scenarii de risc
Scenariile sunt bazate pe episoade istorice care implică conflicte regionale începând cu anii 1970. BM apreciază că prețul petrolului ar putea ajunge între 140 și 157 de dolari pe baril. Afectând semnificativ și prețurile alimentelor.
Preţuri mari la petrol. Sursa foto. Pixabay
Un scenariu de „perturbare medie”. Aproximativ echivalent cu războiul din Irak din 2003, ar reduce aprovizionarea globală cu petrol cu 3 milioane până la 5 milioane bpd, împingând prețurile la între 109 și 121 dolari pe baril.
Scenariul de „perturbare mare”. Banca Mondială aproximează impactul embargoului arab al petrolului din 1973. Micșorând aprovizionarea globală cu petrol cu 6 milioane până la 8 milioane bpd. Acest lucru ar duce inițial la creșterea prețurilor la 140 de dolari până la 157 de dolari pe baril. O creștere de până la 75 la sută.
În scenariile de „perturbare mică și medie”, petrolul s-ar tranzacționa la cotații cuprinse între 102 și 121 de dolari pe baril. În condițiile în care, în absența acestuia, anul viitor prețul ar fi urmat să scadă până la o cotație medie de 81 de dolari pe baril.
Prețuri mari la alimente şi inflație în creștere
Prețurile mai mari ale petrolului, dacă sunt susținute, înseamnă inevitabil prețuri mai mari la alimente. Este avertismentul lui Ayhan Kose, economistul șef adjunct de la Banca Mondială.
Dacă se materializează un șoc sever al prețului petrolului, acesta ar duce la creșterea inflației prețurilor la alimente, care a fost deja ridicată în multe țări în curs de dezvoltare.