Plățile în numerar vor fi limitate de la începutul lunii noiembrie. Românii care nu dețin carduri bancare se pot confrunta cu inconveniențe dacă vor să facă plăți mari.
Începând cu 1 noiembrie intră în vigoare o serie de noi măsuri fiscale. Printre acestea se numără plățile în numerar, care urmează să fie limitate. Schimbările vor afecta atât persoanele fizice cât și cele juridice.
Plățile cash vor fi limitate
O parte dintre măsurile fiscale asumate de Guvernul condus de la Marcel Ciolacu vor intra în vigoare. Conform, plățile în numerar se mai pot face doar în anumite condiții. Mai exact, autoritățile impun un plafon zilnic de 10.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Totodată vor fi interzise plățile în numerar fragmentate făcute către furnizorii de bunuri și servicii. În acest sens sunt vizate facturile mai mari de 10.000 de lei. De asemenea, vor fi interzise plățile cash mai mari de 2000 de lei făcute către magazinele cash and carry.
Conform măsurilor care intră în vigoare de la 1 noiembrie, se pot face încasări între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei.
Pentru anul 2024, regulile se anunță mult mai drastice.
Societățile din mediul rural, afectate de măsuri
Cetățenii din România care vor să facă plăți mai mari de 2000 de lei trebuie să aibă un card. Afectate în acest sens vor fi mai ales companiile din mediul rural. Numeroase localități din țara noastră nu au acces la internet. De altfel, o parte dintre societățile din sate nu au POS.
Uite 40% dintre români nu dețin un cont bancar sau un card. Toți acești cetățeni vor fi nevoiți să se alinieze măsurilor impuse de Guvern. Odată cu noile măsuri, firmele vor plăti comisioane între 1 % și 3%.
Plățile în numerar sunt limitate cu scopul reducerii evaziunii fiscale
Guvernul a luat decizia de a limita plățile în numerar, cu scopul de a-l imita evaziunea fiscală. Cu toate acestea, inclusiv guvernatorul BNR recunoștea recent că o mare parte dintre români nu știu să folosesc un card. Specialiștii sunt de părere că Guvernul are obligația de a interveni în acest sens, făcând educație financiară prin intermediul companiilor.