Plățile cash vor fi limitate. Consecințele asupra persoanelor fizice

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul face schimbări în ceea ce privește plățile cash. În următorii doi ani, acestea vor fi reduse considerabil. Nu se vor mai putea face plăți în numerar mai mari de 2.500 de lei. BNR dă asigurări că acest tip de plată nu va dispărea complet.

Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care să fie limitate plățile cash. Legea se va aplica atât în cazul persoanelor fizice cât și în cazul celor juridice. În prezent, proiectul se află la Curtea Constituțională.

Potrivit proiectului adoptat de Parlament, în următorii doi ani plățile cash vor fi limitate considerabil. În 2024, românii ar urma să efectueze plăți în numerar de 5.000 de lei. Sumele care depășesc această valoare trebuie achitate cu cardul. În 2025, se vor putea face plați cash de maxim 2.500 de lei.

Plățile în numerar ar putea fi limitate considerabil în următorii doi ani, însă reprezentanții Băncii Naționale a României dau asigurări că acesta nu vor dispărea complet.

„Să luăm exemplu unei doamne care dorește să-și cumpere îmbrăcăminte. Anul acesta, în 2023, poate să achiziționeze îmbrăcăminte pe care să o achite cu 10.000 lei în numerar. Din 2024, maxim 5.000 lei, iar din 2025 maxim 2.500 lei. Dacă rămâne în forma aceasta proiectul”, a explicat consultatul fiscal Adrian Bența în cadrul emisiunii iBani.

Specialistul spune că noua lege va îngreuna mult activitatea persoanelor fizice. O să fie probleme și din punctul de vedere al salariaților. Foarte mulți salariați primesc banii în mână și va fi greu de făcut acest lucru dacă legea va intra în vigoare.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Plățile cash vor scădea în următorii doi ani

Specialistul fiscal spune că în acest mod banii sunt „urmăribili și pot să intre și în sfera autorităților fiscale care au dreptul să ia toate măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale”.

Plățile în numerar vor fi limitate și pentru persoanele juridice. Tranzacțiile între firme vor coborî până la plafonul de 1.000 de lei.

„Probabil societățile care respectă astăzi legea o vor respecta și când se va înăspri, și probabil societățile care nu respectă legea nici azi, n-o va respecta nici atunci. Însă trebuie să mai facem o observație. Această lege aduce și niște amenzi foarte mari. Amenzile sunt de circa 25% din nerespectarea acestor plafoane, adică mai mult decât TVA și vreun impozit care s-ar fi dat la respectiva tranzacție”, explică expertul fiscal.

Bența spune că oamenii vor întâmpina problemele în ceea ce privește plata cash. El consideră că persoanele nu se simt bine dacă nu au bani în buzunar. Cel mai dificil va fi pentru persoanele în vârstă, care nu sunt învățați cu carduri sau plăți online.

Chiar dacă pentru multe persoane limitarea plăților cash va fi incomodă, dacă legea va intra în vigoare toată lumea se va adapta.

„Va fi greu pentru că acel celebru „noi vrem pământ!”, acum se traduce în „noi vrem cash în buzunar”. Eu, ca persoană, nu mă simt bine dacă n-am niște bani cash în buzunar, nu trec strada. Prin urmare, pentru acele persoane, mai ales cele în vârstă (…) va fi foarte greu să îndeplinească aceste plafoane, vor exista discuții, dar cu siguranță încet-încet ne vom adapta. Până la urma urmei, în momentul în care ai niște bani în buzunar, acești bani nu sunt transparenți”, mai explică expertul fiscal.