Potrivit proiectului de măsuri fiscale pe care Marcel Ciolacu intenționează să-l prezinte în Parlament asumându-și răspunderea, se preconizează o semnificativă reducere a plăților în numerar atât în tranzacțiile dintre firme și persoane fizice, cât și între firme.
Astfel că, tranzacțiile în numerar vor fi reduse drastic, în special pentru anumite tipuri de magazine.
Nota de Fundamentare a proiectului subliniază importanța consolidării disciplinei financiare, combaterii evaziunii fiscale și prevenirii spălării banilor. Toate acestea reprezintă principalele rațiuni care au stat la baza acestor propuneri.
De asemenea, menționează că recomandările formulate de Comisia Europeană, au avut un rol semnificativ în elaborarea acestui proiect.
În special cele legate de restricțiile privind utilizarea plăților în numerar și intensificarea sancțiunilor pentru depășirea unui plafon maxim în tranzacțiile cu numerar.
Plățile în numerar se vor micșora
Ministerul Finanțelor intenționează să introducă o limită zilnică pentru încasările efectuate de magazinele de tipul cash and carry, precum Metro și Selgros.
Conform planurilor, aceste magazine vor avea un plafon zilnic de 2.000 de lei pentru încasările efectuate de la o singură persoană.
De asemenea, sumele încasate de magazinele cash and carry de la persoane vor fi, de asemenea, limitate. Totul la un plafon zilnic de 1.000 de lei per persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 de lei pe zi.
Plafonarea plăților sub formă de avansuri spre decontare urmează să fie stabilită la 1.000 de lei pentru fiecare persoană care a primit astfel de avansuri.
Potrivit proiectului, „sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei”.
Plățile fragmentate în numerar vor fi interzise
De acum înainte, plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile cu valori mai mari de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei către magazinele de tip cash and carry sunt interzise.
Persoanele vor avea opțiunea de a achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei pentru furnizorii de bunuri și servicii. Și de 2.000 lei pentru magazinele de tip cash and carry, în mai multe modalități.
1.000 lei/2.000 lei în numerar, în timp ce suma care depășește acest plafon va trebui achitată exclusiv prin intermediul cardurilor bancare.
Conform proiectului menționat, tranzacțiile efectuate în numerar între firme și persoane fizice, care includ plata sau încasarea pentru livrări de bunuri, achiziții, prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi, precum și primiri sau restituiri de împrumuturi sau finanțări, vor fi supuse unui plafon zilnic de 5.000 lei per persoană.
Asta până la data de 31 decembrie 2024 și de 2.500 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025.
De asemenea, proiectul precizează că sunt interzise plățile și încasările fragmentate în numerar pentru tranzacții care depășesc 5.000 lei până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Potrivit Legii nr. 70/2015, plafonul pentru sumele în numerar din casieria firmelor nu poate depăși suma de 50.000 lei la finalul fiecărei zile.
Această lege are ca scop principal reglementarea tranzacțiilor în numerar între persoane juridice, între persoane juridice și persoane fizice, precum și între persoane fizice.
Plata cash, un mediu prielnic pentru evaziunea fiscală
Utilizarea extensivă a numerarului creează un mediu favorabil pentru evaziunea fiscală. Dar și pentru alte tipuri de nereguli fiscale, cum ar fi evitarea executării silite.
Astfel, restricționarea tranzacțiilor în numerar reprezintă o extindere naturală a eforturilor de consolidare a disciplinei financiare.
Această abordare are un impact semnificativ în reducerea sectorului economic informal. Precum și în prevenirea activităților de spălare de bani și finanțare a terorismului.