Alimentele banale care pun în pericol viața animalului de companie. Sfaturile medicului veterinar

Alimentele banale care pun în pericol viața animalului de companie. Sfaturile medicului veterinarpisici si caini / Sursa foto: Judith Kiener | Dreamstime.com

România se numără printre statele europene cu cele mai multe animale de companie. Am putea cataloga acest lucru ca fiind unul pozitiv dacă luăm în considerare aportul pe care-l au blănoșii asupra sănății noastre emoționale.

România este una din țările europene cu cele mai multe animale de companie. Sunt destule studii care confirmă faptul că mustăcioasele cu nouă vieți reduc nivelul de stres. Dar, cum animalele de companie ne înveselesc zilele, la fel de bine ar trebui să fim și noi atenți la sănătatea lor.

Alimentația corespunzătoare pentru animale de companie

Alimentația este primul pas de la care iubitorii  de animale pot porni. Mâncarea de calitate și suplimentele alimentare sunt esențiale pentru un animal de companie energic, sănătos și voios. Medicul veterinar Doru Safta a explicat că în cazul câinilor și a pisicilor diversificarea alimentației ar trebui să înceapă de la 4-5 luni. Și asta pentru că sistemul digestiv nu este foarte bine dezvoltat.

„De la vârsta de o luna şi jumătate până la 4-5 luni e o anumită hrană pentru ca tubul digestiv al pisicului sau al căţelului nefiind foarte bine dezvoltat, nu putem să îi dăm mâncare uscată”, a explicat medicul veterina Doru Safta.

Odată ce animalul de companie a depășit pragul de cinci luni este important ca stăpânii să aibă grijă și la cantitatea de alimente pe care o oferă. Așadar, odată cu înaintarea în vârstă indicat este să reduceți numărul de mese după cum urmează:

„În prima perioada de viaţă, dacă are o luna jumătate-patru luni, pot să-i dau de 4 ori pe zi, după 6 luni îi dau de 3 ori. Iar când devine adult, de 2 ori pe zi. Avem nevoie de foarte multe proteine, de lipide, de glucide, de aminoacizi, vitamine, de microelemente.

Reţeta este simplă. Cu cât animalul are o hrană mai echilibrată, cu atât va trece mai uşor peste eventuale probleme de sănătate”, explică Doru Safta.

Animale de companie

Riscurile la care-ți supui animalul de companie dacă îi dai oase

Nu toate oasele sunt bune pentru câini

Surprinzător pentru unii, pisicile pot avea la rândul lor probleme cardiace. Unul din motive pentru care îndrăgitele animale de companie pot dezvolta afecțiuni cardiace constă în alimentația dezechilibrată sau hrana de calitate inferioară

„Nu vă vine să credeţi câte pisici sunt cu probleme cardiace. Foarte multe pisici ajung să paralizeze din cauza problemelor cardiace, avem probleme respiratorii, avem probleme renale, tocmai din cauza unei alimentaţii dezechilibrate” mai spune medicul veterinar.

Deși suntem obișnuiți cu ideea că patrupezii, mai cu seamă câinii, sunt mari consumatori de oase, medicii veterinari atrag atenția că nu toate oasele sunt bune pentru cel mai bun prieten al omului. Același, Doru Safta explică riscurile la care vă supuneți animalul de companie atunci când îl hrăniți cu oasele nepotrivite.

„Probabilitatea de a ajunge la veterinar pentru că e constipat este foarte mare atunci când un animăluţ mănâncă oase. Deci ocluzia intenstinală este o mare problemă şi multe animale ajung la veterinar fiind operate”, potrivit observatornews.ro.

Tratamentele sau operațiile chirugicale sunt extrem de costisitoare. Așadar principiul ”mai bine să previi decât să tratezi” se aplică și îndrăgitelor animale de companie.

Ne puteți urmări și pe Google News