Piața imobiliară. Românii încep să cumpere locuințe. Previziunile pentru sfârșitul de an

Piața imobiliară. Românii încep să cumpere locuințe. Previziunile pentru sfârșitul de an Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața imobiliară dă semne de revenire, iar cumpărătorii încep să se intereseze, timid, de achiziția unei locuințe. Se întâmplă după ce aproape tot anul, românii au fost mai interesați să închirieze locuințe, decât să cumpere. Aceasta din cauza climatulului economic dificil și a înăspririi condițiilor de creditare.

Piața imobiliară dă semne de revenire, în România, iar potențialii cumpărători încep să se intereseze de achiziția unei locuințe. După ultimele luni în care românii au fost mai interesați de închirierea unor locuințe, timid se orientează și spre achiziții. Numărul tranzacțiilor de pe piața imobiliară a fost în scădere din cauza condițiilor economice dificile. La acestea s-au adăugat și scumpirea creditelor bancare.

Astfel, potențialii cumpărători au devenit mai reținuți. Aceasta din cauza lipsei de predictibilitate a sistemului economic și temerile legate de o posibilă criză. Legile austerității, adoptate de guvernul PSD-PNL nu sunt nici ele de natură să crească încrederea cumpărătorilor.

Cu toate acestea, lucrurile dau semne că se vor schimba, pe piața imobiliară. Timid, cumpărătorii încep să se intereseze de achiziții, mai ales că și prețurile au mai dat înapoi. E drept că nu foarte mult.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Anul 2023 nu a fost unul ușor pentru cei aflați în căutarea unei locuințe, indiferent dacă au vrut să facă o achiziție sau doar să închirieze. Principalele două obstacole din calea cumpărătorilor au fost legate de scumpirea finanțării și de numărul tot mai scăzut de apartamente din care au avut de ales. Toate acestea au alimentat cererea pe segmentul închirierilor, dar și aici românii au avut parte de provocări”, se arată într-o analiză a imobiliare.ro.

Piața imobiliară dă semne de revenire

Anul 2023 a cunoscut o creștere fără precedent a interesului pentru închirierea de locuințe. La nivel național, românii au preferat să plătească chirie în loc să-și cumpere o locuință la un preț ridicat, în condiții de creditare dificile. Cererea mai mare de pe piața chiriilor a fost încurajată de reducerea vânzărilor de apartamente și case. În acest context, oferta s-a redus. Iar consecința a fost o scumpire a chiriilor pe termen lung. Cererea mare, oferta mică îi încurajează pe proprietari să majoreze valoarea chiriilor.

Interesul pentru proprietățile rezidențiale listate la închiriere s-a dublat, într-un an, în Cluj-Napoca. Numărul caselor și apartamentelor disponibile au scăzut, iar prețurile au crescut. În același interval de timp, Cluj Napoca a ajuns să rivalizeze cu Bucureștiul la nivelul chiriilor. Pe segmentul apartamentelor observăm majorări cuprinse între 11% și 14% pe parcursul lui 2023.

Și în Brașov au fost înregistrate majorări la valoarea chiriilor pentru locuințele din piață. Conform datelor analizate de Imobiliare.ro, a apărut o majorare a cererii și o contractare a ofertei. În trimestrul al III-a au fost disponibile la închiriere cu 11% mai puține apartamente, raportat la perioada similară a anului precedent.

Orașul în care chiriile au cunoscut cele mai mari creșteri a fost Constanța. Valoarea a sărit chiar și cu 23% pe parcursul lui 2023, la apartamentele scoase la închiriat. Pe de altă parte, Timișoara a cunoscut o creștere mai lentă, cu doar 7% - 9%. De altfel, Timișoara dispune de unele dintre cele mai accesibile locuințe care pot fi închiriate.

Dezvoltatorii interesați doar de anumite proiecte

Numărul tranzacțiilor în scop investițional continuă să fie în scădere, pe piața imobiliară. Dezvoltatorii imobiliari se orientează spre proiectele destinate segmentelor upper medium și high-end. Numărul tranzacțiilor realizate în scop investițional pe segmentul mass-market s-a redus semnificativ.

Investitorii nu mai sunt interesați de achiziția de imobile, dat fiind că depozitele bancare sunt mult mai atractive. La fel ca și profiturile obținute de pe piața de capital. Iar acest lucru face ca investițiile să ocolească piața imobiliară, considerată altădată sigură și profitabilă.

Pe de altă parte, deși prețurile nu au scăzut, specialiștii din cadrul imobiliare.ro, sunt de părere că locuințele au devenit mai accesibile. Acest lucru din cauză că mulți români obțin venituri mai mari decât în trecut. Nivelul inflației a scăzut, în 2023, raportat la anul precedent. Iar românii câștigă mai mulți bani.

Veniturile medii lunare pe gospodărie au ajuns la 6.910 lei, conform celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Tranzacțiile de pe piața imobiliară dau semne de revenire

sursa foto. EVZ

Venituri mai mari  vs prețuri constante

Piața imobiliară pe final de an. Creșterea veniturilor medii este de aproape 11% comparativ cu perioada similară din 2022. Câștigul salarial mediu net a fost de circa 4.600 de lei în iulie. A fost cu aproape 15% mai ridicat decât în același interval din 2022. Mai mult, de la 1 octombrie avem o majorare cu 10% a salariului de bază minim brut pe țară.

„Prețurile locuințelor au rămas, în acest timp, aproape neschimbate la nivel național. Dacă comparăm situația din trimestrul II al fiecărui an vedem că prețurile solicitate pentru apartamente au fost cu 3% mai scăzute în 2023. Dacă analizăm evoluția acestora de la începutul anului și până în prezent, putem observa doar o ușoară creștere”, se mai arată în analiza imobiliare.ro.

Apartamentele au fost scoase la vânzare, cu un preț mediu de 1.413 euro/mp util în ianuarie. Nouă luni mai târziu, în septembrie, prețul a fost de 1.452 euro/mp util. În plus, datele arată România continuă să se mențină în zona prețurilor foarte mici la unele dintre cele mai ieftine din Europa.

Premise ca piața imobiliară să revină în 2024

Piața imobiliară dă semne de revenire. Cererea venită din partea celor interesați să cumpere un apartament este în creștere, începând cu luna august, confirmată și în septembrie.

Dacă în trimestrul al doilea, potențialii cumpărători au dat semne de dezinteres, lucrurile s-au schimbat ulterior. Sunt semne clare că tranzacțiile încep să revină. În luna august s-a observat un avans cu aproape 20% al interesului pe segmentul apartamentelor de vânzare. Informația este prezentată de portalul Imobiliare.ro, într-o analiză despre piața imobiliară.

Cererea a continuat să se mențină la nivel ridicat și în luna septembrie, conform datelor. Creșterea a fost de 17% în luna trecută. Acest fapt, coroborat cu o eventuală scădere a dobânzilor, oferă premisele necesare pentru ca 2024 să fie un an cu tranzacții imobiliare în creștere.