O româncă, printre primii soldați israelieni uciși de Hamas. Avea doar 20 de ani

O româncă, printre primii soldați israelieni uciși de Hamas. Avea doar 20 de ani Soldați israelieni. Sursa foto: Arhiva EvZ

O româncă de toată isprava este Iael Leibușor, o tânăra de numai 20 de ani. Din nefericire se afla primii soldați israelieni uciși în atacul desfășurat de Hamas împotriva Israelului. 

O româncă de toată isprava este Iael Leibușor. Unchiul tinerei este stabilit în comuna buzoiană Breaza și a aflat despre tragedie din presa de la Tel Aviv, apoi de la mama și frații fetei. În sâmbăta fatidică, românca se afla într-un turn de supraveghere a graniței cu Gaza. Înainte să fie împușcată, a apucat să avertizeze comandamentul că este atacat dinspre Gaza. Tânăra, care avea grad de caporal, a fost ucisă în schimbul de focuri cu atacatorii.

O româncă care provenea din Piatra Neamț, ucisă de Hamas

O tânără de origine română este unul dintre primii soldați israelieni uciși de militanții Hamas în atacul sângeros de pe 7 octombrie.  Iael Leibușor avea 20 de ani și provenea dintr-o familie plecată în anii `60 din Piatra Neamț.

Trupul tinerei a fost găsit într-o unitate de graniță de lângă Ashkelon. Alături cadavrele altor 20 de femei soldat ciuruite de atacatori. Iael era într-un turn de supraveghere atunci când militanții palestinieni au luat cu asalt zidul de la hotar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lev Asaf a fost anunțat de rudele din Israel despre tragedie. SURSA I. Bunilă

Sursa foto: Iulian Bunilă

„A fost prima care a văzut mișcări suspecte, anunțând pe cei de la bază, de jos, au tras sirena imediat și i-au spus coboară și intră aici. A spus nu, nu, trebuie să văd, trebuie să supraveghez, să văd ce e. Ele stăteau într-un buncăr special care probabil a fost atacat și au fost ucise pentru că, îmi dau seama că a fost o neglijență totală de pază generală, o relaxare, o greșeală totală”, a declarat Lev Asaf, unchiul lui Iael Leibușor.

Iael Leibușor a fost ucisă în schimbul de focuri cu Hamas

Iael Leibușor s-a născut în familia unor cetățeni români de etnie evreiască, plecată în 1963 din Piatra Neamț. S-au stabilit în Ashkelon, sudul Israelului. Lev Asaf a spus că în casa verilor săi, unde au copilărit Iael, se vorbea fluent limba română.

„În primul rând, pentru familia noastră este un erou care a servit țara. Şi, în afară de asta, avem în familie mulți piloți, mulți luptători, mulți tanchiști. Avem în armată foarte mulți comandanți și luptători de origine română care de-a lungul anilor s-au sacrificat pentru țara asta”, declară Lev Asaf. Tânăra caporal Iael Leibușor a fost înmormântată zilele trecute, cu onoruri militare.