Germania, probleme mari cu Huawei. Trump avea dreptate, Merkel l-a ignorat

Germania, probleme mari cu Huawei. Trump avea dreptate, Merkel l-a ignoratHuawei. Sursa: Dreamstime.com

Cu patru ani și jumătate în urmă, eforturile fostului președinte Donald Trump de a convinge aliații Statelor Unite să interzică compania chineză de tehnologie Huawei au dat peste o opoziție hotărâtă în Berlin.

La acea vreme, cancelarul german Angela Merkel a respins avertismentele lui Trump cu privire la gravitatea riscului pe care Huawei îl reprezenta pentru securitatea occidentală. Ea a ignorat amenințarea că SUA ar limita schimbul de informații cu aliații care permiteau companiei chineze să construiască viitoarele lor rețele mobile.

În martie 2019, Angela Merkel a declarat la o conferință globală privind politica la Berlin că Germania nu va „exclude o companie doar pentru că provine dintr-o anumită țară”.

Ca urmare a acestei afirmații, au fost încheiate mai multe contracte profitabile între compania chineză de tehnologie Huawei și firmele de telecomunicații din Germania.

Huawei este angrenată într-un proiect de construcție a infrastructurii 5G în întreaga țară. Ea va asigura conectivitatea dintre Germania, Europa și Statele Unite.

Huawei, mărul discordiei între Germania și SUA

Cu toate acestea, în prezent, există o perioadă de îngrijorare și regret atât în Statele Unite, cât și în Europa. Administrația Biden a comunicat pentru Politico și Welt, un ziar național german, că menține aceeași hotărâre cu predecesorul său.

Asta în ceea ce privește convingerea că infrastructura construită de Huawei în Germania expune un aliat cheie al NATO la riscuri de atacuri cibernetice și furt de date.

Cu toate acestea, administrația Biden preferă în mare parte să-și promoveze poziția împotriva Huawei în discuții private. Având în vedere că diplomația abruptă practicată de Trump a avut un efect negativ în Berlin.

Între timp, establishment-ul din Berlin nu mai respinge avertismentele SUA despre Huawei sau China.

Conform a două surse de încredere din serviciile de informații germane, care au preferat să-și păstreze anonimatul pentru a discuta chestiuni confidențiale, acestea au comunicat că au ajuns la concluzia că preponderența Huawei în ceea ce privește rețelele radio de generația a patra și a cincea din Germania reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea țării lor.

Oficialii americani au avertizat de mult timp că echipamentele de telecomunicații ale companiei oferă o trambulină pentru Beijing. Totul pentru a extrage date confidențiale sau a sabota serviciile critice care depind din ce în ce mai mult de rețelele mobile civile.

Angela Merkel și Xi Jinping.

Angela Merkel și Xi Jinping. Sursa: Arhiva EvZ

Compania chineză, adânc înrădăcinată în infrastructura de telecomunicații germană

Pe ambele maluri ale Atlanticului există o preocupare serioasă cu privire la faptul că Huawei. Compania deține o afacere evaluată la miliarde de euro în Germania, a pătruns prea de profund în infrastructura de telecomunicații germană. Astfel încât, guvernul german va evita să adopte măsuri ferme împotriva acestei companii.

Cu privire la Huawei, aceasta respinge ferm ideea că echipamentele sale ar avea o vulnerabilitate unică la subversiune și că ar fi sub controlul Beijingului.

„Huawei activează în Germania de peste 20 de ani și este un furnizor de încredere al tehnologiilor inovatoare, cu un foarte bun istoric de securitate cibernetică. Huawei este una dintre cele mai deschise, evaluate și transparente companii de tehnologie din lume”, a declarat Patrick Berger, șeful afacerilor media de la Huawei, într-un e-mail.

Un document care a ajuns în presă și a devenit cunoscut în cadrul guvernului german, propune ca operatorii de telefonie mobilă din țară să reducă semnificativ utilizarea echipamentelor Huawei.

Dar și să le interzică complet în segmentele de rețea cu sensibilitate crescută. Cu toate acestea, există voci care susțin o abordare mai fermă.

Administrația Biden adoptă aceeași abordare ca cea a lui Trump

De asemenea, administrația Biden dorește ca Germania să își reducă semnificativ dependența de echipamentele Huawei. Sau să le elimine în întregime.

Oficialii de rang înalt ai administrației susțin că au exercitat în mod constant presiuni asupra guvernului lui Scholz pentru a acționa hotărât. Dar în mod discret, în spatele ușilor închise.

Aceste dependențe au determinat furnizorii de telefonie mobilă din țară să avertizeze că eliminarea echipamentelor Huawei la nivel național ar încetini creșterea economică a Germaniei. Cu costuri estimate în jur de patru până la cinci miliarde de euro.

Lindsay Gorman, fostul consilier principal pentru probleme tehnologice în cadrul Consiliului pentru Securitate Națională al administrației Biden, a concis că abordarea lui Trump în relația cu Germania a avut rezultate contrare.

Cu toate acestea, Gorman, actualmente șefa tehnologiei și geopoliticii la Alianța pentru Asigurarea Democrației, a ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea demersurilor discrete ale administrației Biden în fața rezistenței obstinate a industriei germane.

Joe Biden

E-mailurile secrete ale lui Biden: Președintele robinware456; Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

Donald Trump, campanie împotriva Huawei

Campania de presiune a administrației Trump asupra Huawei în 2018 a avut la bază trei motive care se intersectează.

În primul rând, exista temerea că Beijingul ar putea să fure sau să saboteze datele care circulă prin rețelele Huawei. Dat fiind controlul legal pe care îl exercita asupra companiei. În al doilea rând, operatorii de telefonie mobilă din întreaga lume se pregăteau să-și modernizeze rețelele pentru a implementa tehnologia 5G.

Această tranziție ar crește semnificativ cantitatea de date și gama de servicii. De la rețele inteligente la vehicule autonome, care ar depinde de echipamentele produse de companii precum Huawei.

În cele din urmă, Huawei semna contracte pe scară largă pentru construirea acestor rețele în diverse țări. Extinzând astfel riscurile de furt de date și de perturbări cibernetice și fizice în capitalele unor aliați importanți ai SUA, precum Berlin, potrivit analizei Politico.