Legătura dintre eclipse, maree și cutremure. Previziuni sumbre pentru octombrie
- Antonia Hendrik
- 12 octombrie 2023, 14:34
O eclipsă de soare inelară și o eclipsă parțială de lună fac din octombrie o lună interesantă pentru cercetători. De asemenea, sunt dovezi că există o legătură între eclipse, maree şi cutremure.
Cutremure mari precum cele din Indonezia, Chile sau Japonia au făcut parte dintr-un studiu. Rezultatele au arătat că frecvența a crescut pe măsură ce mareele creșteau în dimensiune și mișcare.
Un cutremur puternic ar putea avea loc luna aceasta. Mai exact în perioada 14 octombrie și 28 octombrie, din cauza celor două eclipse. Una de Soare, alta de Lună. Cercetătorii susțin că există o strânsă legătură între aceste fenomene astronomice și seisme.
Legătura dintre eclipse, maree și cutremure, dovedită de cercetătorii japonezi
Eclipsa de Soare inelară care va avea loc pe 14 octombrie 2023. Iar eclipsa parțială de Lună din 28 octombrie 2023. Aceste două fenomene ar putea fi însoțite de un cutremur.
Potrivit cercetătorilor japonezi când Pământul, Luna şi Soarele sunt aliniat, la forţele de atracţie se adaugă şi efectele sunt mai puternice. Această atracţie este responsabilă de maree şi cutremure, se arată în studiu.
„Munca noastră arată că există legături între forţa mareelor, intensitatea şi frecvența unor cutremure”, a explicat un profesor de la Universitatea din Tokyo şi unul dintre autorii studiului.
Maree. Sursa foto: Pixabay
Numai cutremurele puternice sunt influențate de aştri
De exemplu, eclipsa inelară de Soare din 14 decembrie 2001 a fost precedată de un cutremur de magnitudinea 7,6 în Gujarat, India. Eclipsa inelară de Soare din 7 februarie 2008 a fost urmată de un roi de peste 100 de cutremure pe coastele de vest ale Mexicului şi Statelor Unite.
Şi eclipsa de Lună din 7 august a fost însoţită de o serie de cutremure în lume, mai ales în Grecia, Turcia şi China. Eclipsa parțială de Lună de pe 28 octombrie este unul dintre cele mai importante momente ale calendarului astronomic din 2023.
Mulţi cercetători sunt sceptici cu privire la aceste legături
Mulți seismologi rămân sceptici față de cercetarea mareelor. Mark Quigley, profesor de geomorfologie la Universitatea din Melbourne spune că acea creștere a mareelor înainte și după cutremurul din Japonia din martie 2011 au fost mai mari. Cu 30 de zile înainte și după cutremur. Dar, spune el, nu a existat dovada unei legături clare între măsurătorile mereelor și momentul cutremurului.