Horoscopul lui Dom’ Profesor – 12 octombrie 2023. Motoarele ionice sunt o realitate!

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 12 octombrie 2023. Motoarele ionice sunt o realitate! NASA încearcă să aducă pe Pământ mostrele recoltate pe Marte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Joia aceasta ai probleme financiare şi sentimentale. Ia-le pe rând, succesiv! Astăzi termină ce ai început şi ia în serios sfaturile familiei, prietenilor. Se pare că îţi vor doar binele!

 

12 octombrie

 

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 12 octombrie s-au născut Luciano Pavarotti, Aleister Crowley, Constantin Karadja, Alexandru Zub, Daniela Györfi.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Prov, Tarah, Andronic şi Cosma din Maiumei.  Nimic în „Kalendar”.

 

"Evenimentul Zilei" de acum 531 de ani, la 12 octombrie 1492, a fost că genovezul Cristofor Columb a ajuns, după o grea traversare a Atlanticului, la insula Watling (San Salvador din arhipelagul Bahamas). Această dată este considerată „descoperirea Americii”.

Columb avea o „hartă secretă” o anexă la volumul „Imago Mundi” opera cardinalului francez Pierre D’Ailly, unde erau şi liste de câte alimente trebuiau până în Indiile de Vest. Cardinalul estima la trei săptămâni durata drumului. Au fost patru şi ceva. Pentru că, trebuie să fim drepţi, Columb a fost convins că a juns în... India, în Asia.

Pe Dimineața Astronomilor s-a discutat mult. Iată despre ce, într-un articol semnat de Monisha Ravisetti și apărut ieri, în Space.

 

„Înțelegerea noastră științifică de bază va fi actualizată și de aceea trebuie să explorăm.”

 

Cinci oameni de știință s-au adunat la Centrul Spațial Kennedy al NASA marți (10 octombrie) pentru a prezenta planurile unei misiuni spațiale încântătoare. Care urmează să fie lansată în doar câteva zile. Se numește Psyche.

Numit după ținta sa, acest efort va trimite o navă spațială într-o călătorie impresionantă de 2,2 miliarde de mile (3,5 miliarde de km) către un asteroid numit 16 Psyche - dar cheia este că acest asteroid este mult mai mult decât o simplă rocă spațială.  S-ar putea foarte bine să fie nucleul de metal supraviețuitor al unei planete care a avut straturile exterioare îndepărtate cu mult, cu mult timp în urmă.

Dacă agenția are dreptate în privința acelei ipoteze, 16 Psyche are potențialul de a ne oferi o modalitate unică întâmplătoare de a studia miezul planetei Terra.  Acest lucru se datorează faptului că ambele sunt de așteptat să aibă compoziții metalice similare, având o combinație de fier și nichel. Dar chiar dacă echipa greșește și Psyche este de fapt un alt tip de obiect cosmic, spre deosebire de nucleul din centrul planetei noastre, tot va fi motiv de sărbătoare.

După cum spune Lindy Elkins-Tanton, investigatorul principal al lui Psyche, a doua idee principală pentru ceea ce ar putea fi Psyche este la fel de intrigantă ca și prima - și se poate susține că este și mai tentantă.

 

Posibil, 16 Psyche este făcut din material care s-a format foarte aproape de soare la un moment dat, apoi a fost „redus” astfel încât atomii de oxigen ai materialului au fost deconectați de atomii săi de fier. La rândul lor, atomii de fier ar fi devenit în forma lor metalică. „Acesta este un tip de material care a fost enunțat de către oamenii de știință de mult timp, dar de fapt nu am găsit niciunul până acum”, a spus Elkins-Tanton în timpul conferinței de presă de marți (10 octombrie). „Așa că gândește-te la ce înseamnă asta când există un singur obiect precum Psyche în întregul sistem solar.”

„Cealaltă idee este că Psyche este un fel de corp primordial netopit, format practic din primele materiale din sistemul solar care s-au reunit sub gravitație”, a declarat Ben Weiss, investigatorul principal adjunct al misiunii Psyche, în timpul briefingului. ”Păstrat în această stare primordială de atunci”. În acest caz, ne-am uita la o fosilă uimitoare a sistemului solar de acum miliarde de ani.

Oricum, această performanță ambițioasă (programată în prezent să se lanseze pe o rachetă SpaceX Falcon Heavy pe 12 octombrie, adică astăzi) se va încheia cu noi informații adăugând câteva note de subsol în cărțile noastre de astronomie. Deja, de fapt, Psyche a marcat destul de multe repere.

 

Propulsia ionică SF este acum o realitate

 

David Oh, inginer-șef pentru operațiuni la Jet Propulsion Laboratory al NASA, spune că aceasta va fi prima misiune care va folosi propulsoare cu efect Hall în spațiul interplanetar. Propulsie ionică. Ce înseamnă asta? Ei bine, practic, propulsoarele cu efect Hall folosesc electricitatea pentru a ioniza gazul xenon. Ionizarea se referă la îndepărtarea sau adăugarea unuia sau doi electroni din atomii care alcătuiesc o substanță. În acest caz, substanța este un gaz.

La ionizare, acești atomi câștigă o sarcină electrică. (Atomii vechi obișnuiți au sarcini neutre, deoarece numărul lor pozitiv de protoni și numărul lor negativ de electroni sunt egali. Îndepărtați câțiva electroni, de exemplu, și pierdeți ceva negativitate.)

Rezultatul? Ioni. Apoi, acești ioni încărcați formează un câmp electric care poate, printr-o serie de pași complicati, să propulseze un obiect. În acest caz, aceasta este nava spațială Psyche.

„Ei (ionii) ies din propulsor cu 15 kilometri pe secundă, sau nouă mile pe secundă”, a spus Oh. „Este de cinci ori mai mare decât viteza combustibilului care iese dintr-o rachetă chimică obișnuită”.

„Acum 30 de ani, când eram student absolvent, lucram la propulsoare cu efect Hall”, a continuat el. „La acea vreme, era considerată o tehnologie ezoterică și experimentală a viitorului; era genul de lucru despre care ai auzit în Star Wars și Star Trek.”

Acum, iată-ne!

Folosind această tehnologie, nava spațială Psyche este programată să își atingă ținta metalică în 2029, după lansare joi. Sună ca o perioadă lungă de timp, dar drumul până acolo este atât de complex încât NASA nu se îndoiește că timpul va zbura. „Lansarea este doar începutul”, a spus Oh.

 

Ruta

După ce a decolat de pe planeta noastră și s-a despărțit de etajele de rachete Falcon Heavy, Psyche va începe să se miște spre subiectul său situat între Marte și Jupiter. Apoi, intră propulsoarele ionice cu efect Hall.

„Aceste propulsoare pot funcționa pe perioade lungi de timp; zile; săptămâni; luni”, a spus Oh. „și această mică forță asupra navei spațiale acumulată în tot acest timp o accelerează la viteze mari de care avem nevoie pentru a putea naviga spre Marte”.

Odată ce nava spațială ajunge în vecinătatea lui Marte, se va scufunda în influența gravitațională a Planetei Roșii pentru a fi propulsată ca o praștie către Psyche însuși. Aceasta se numește asistență gravitațională sau, așa cum spune Oh, un pic de „înșelăciune cosmică”, efectul de praștie.

„Atunci vom reporni sistemul de propulsie ionică”, a spus el, „și vom folosi asta pentru a face restul călătoriei noastre către Psyche”.

Ajunsă la destinație, nava spațială va începe să intre în sistemele sale de navigație optică, făcând fotografii pentru a o ajuta să se îndrepte spre cea mai înaltă dintre cele patru orbite planificate în jurul asteroidului. În această etapă, vor fi colectate o mulțime de date despre corpul spațial, cum ar fi cum arată câmpul gravitațional al acesteia, prin „experimentul științei gravitaționale” al echipei.

Încet, dar sigur, Psyche va coborî apoi pe orbite mai apropiate și, în cele din urmă, se va apropia de asteroidul omonim.

 

Sosirea

Nava spațială Psyche este înarmată cu o grămadă de instrumente de măsurare, cum ar fi un spectrometru de neutroni cu raze gamma, care poate investiga ce fel de elemente alcătuiesc asteroidul și două magnetometre, pentru a înțelege câmpul magnetic al obiectului.

„Psyche de astăzi este înghețată de mult timp. Dar dacă s-a format ca un nucleu metalic în sistemul solar timpuriu. A fost cândva un corp topit și s-a răcit foarte repede și poate genera un câmp magnetic.” spuse Weiss. „Acel câmp magnetic ar putea fi imprimat în straturile exterioare ale exteriorului rece al lui Psyche ca un fel de ecou sau fosilă pe care le-am putea detecta atunci astăzi”. 

Există, de asemenea, un aparat de imagine multispectral care poate capta lungimi de undă luminii de-a lungul spectrului – iar scopul experimentului științific gravitațional ajunge, de fapt, în această etapă. Poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă caracteristicile asteroidului, cum ar fi densitatea lui precisă. Și după cum explică Weiss, acest experiment folosește în mod destul de interesant antena navei spațiale, care este de obicei folosită pentru comunicare.

„Se pare că puteți folosi acest lucru și pentru a determina câmpul gravitațional”, a spus el, invocând exemplul unui tren care trece pe lângă. „Când vine spre tine, are o înălțime mai mare. Când trece pe lângă tine, are o înălțime mai scăzută. Ne putem uita la înălțimea sau frecvența undelor radio care vin de la antenă și să ne dăm seama cât de repede se mișcă nava spațială. Putem urmări viteza discului său în funcție de poziția sa în jurul asteroidului - și din asta putem vedea cât de mare și intens este câmpul gravitațional.” Efectul Doppler-Fizeau

Cu alte cuvinte, dacă nava spațială pare să se miște mai repede, probabil că va fi deasupra unei regiuni dense. Dacă se mișcă mai lent, probabil că va fi deasupra unei regiuni mai puțin dense. Și așa mai departe.

În cele din urmă, în legătură cu comunicarea, Abi Biswas, un tehnolog la Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA, a explicat că nava spațială va transmite toate acele date minunate înapoi către planeta noastră printr-un proiect de comunicații optice de ultimă generație.

DSOC, pe scurt, folosește lasere pentru a prezenta o rată de transmisie a datelor de 10 ori mai mare de la distanțe de pe Marte în comparație cu transmițătoarele obișnuite de frecvență radio. „Viitoarele misiuni NASA, în special cele care implică explorarea umană a Marte”, a spus Biswas în timpul briefingului, „cere rate de returnare a datelor mult mai mari – și aceasta este motivația acestei demonstrații de tehnologie”.

Pe Pământ, există un telescop de 1 metru (3 picioare) la Table Mountain Observatory din California, care transmite un fascicul laser către navă spațială. Apoi, nava spațială este capabilă să detecteze fasciculul și să-l urmărească. Odată ce poate începe să urmărească acel fascicul laser, știe unde să-și îndrepte propriul fascicul laser. Apoi, trimite un fascicul de legătură în jos către un receptor de la telscopul Hale de 200 de inci (5 metri) de la Observatorul Palomar.

„Ambele aceste fascicule laser sunt modulate, ceea ce înseamnă că clipesc și se opresc”, a continuat Biswas, „acele blițuri sunt cronometrate, iar sincronizarea acelor blițuri este cea care codifică informațiile care sunt transportate peste aceste raze laser”.

 

Întrebările deschise 

„Nu există atât de multe tipuri de lumi complet neexplorate în sistemul nostru solar pe care să le vedem”, a spus Elkins-Tanton. „Am vizitat, fie prin observație personală, fie robotic, lumi făcute din stâncă și lumi făcute din gheață și lumi din gaz... dar aceasta va fi prima dată când vom vizita o lume care are o suprafață metalică.”

Câteva întrebări care apar în acest sens sunt: ​​Cum ar arăta un crater pe un asteroid metalic? Poate, spune echipa, un impact asupra Psyche ar stimula existența unor mici adâncituri asupra obiectului. Mai degrabă decât să creeze un penaj de resturi ca un impact pe o suprafață stâncoasă. O altă întrebare este: ar putea exista stânci uriașe sau dovezi ale fluxurilor de lavă pe un obiect ca acesta?

Potrivit lui Elkins-Tanton, experții cred că au existat probabil erupții bogate în sulf de la vulcanii de pe asteroid când acesta era foarte tânăr. La ce ar fi putut duce asta? Weiss sugerează că imaginea multispectrală va fi cheia în decodarea consecințelor unor astfel de erupții.

„Unul dintre lucrurile pe care noi, membrii echipei și, de fapt, întreaga comunitate științifică, ne-am întrebat acum de mult timp”, a mai subliniat Elkins-Tanton, „este cum credem noi că va arăta?”

Știm deja câteva lucruri despre Psyche, cum ar fi faptul că are o formă de noduli, de exemplu. Dar nu vom avea de fapt o idee despre adevărata sa față până când exploratorul spațial ajunge acolo. „Vom afla că înțelegerea noastră științifică de bază va fi actualizată și de aceea trebuie să explorăm”, a spus ea.

"Vreau doar să mulțumesc întregii echipe. Au trecut prin momente grele și au făcut cu adevărat o treabă uimitoare în această misiune", a spus Lori Glaze, directorul Diviziei de Științe Planetare a NASA.

Hai să mai luăm o pauză, pauzele dese, cheia marilor succese, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 12 octombrie 2023

 

BERBEC   Tu alegi, stelele doar arată! Ideile noi, chiar îndrăzneţe, sunt privite favorabil de stele. Poate fi vorba, comic, dar folositor, de o aprovizionare de murături și conserve pentru iarnă. Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua respectivă este un bun prilej să recapeţi iniţiativa, mai ales în familie, dar şi la serviciu, sau în afaceri. Este, de asemenea o perioadă propice pentru relansarea unor proiecte mai vechi, care pot lua o variantă nouă.  Călătoriile şi drumurile rămân în continuare favorabile prin aspectele benefice ale lui Mercur. Este şi un spectacol, sau concert, pe seară, pentru procentul din Berbeci care doresc să se distreze şi sunt amatori de cultură şi artă.

TAUR   Primeşti nişte veşti contradictorii, sfatul este să mai aștepți până se limpezesc apele. Astăzi poţi să ai şi o veste bună pe care o aşteptai şi o seară relaxantă şi plăcută, cu cei dragi. O zi care se anunţă tonică. Profită ca să ceri ceea ce ţi se cuvine, să obţii ceea ce ai dreptul. Impresia de greutate pe care o ai poate trece prin mişcare, sport şi eliminarea toxinelor. Trebuie să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor. Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie, altfel poți avea probleme. Sau, nu!

GEMENI   Chestiunile practice sunt la ordinea zilei. Unele dintre relaţiile tale sociale te pot ajuta ca să-ţi îmbunătăţeşti calitatea vieţii. Trebuie să ai obiective clare, ca să poţi să ai succes. Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum. O atitudine ferma dar şi uşor comica rezolva situatia. Ziua aceasta este perioada de timp amestecată în care aspectele benefice şi malefice se succed rapid. Prudenta si diplomatia trebuie sa te caracterizeze, fiind comportamentul oficial preventiv la serviciu si fata de anturaj, in general. Seară relaxantă.

RAC   Din nou, probleme sentimentale? Este normal, cine nu are, așa este viața! După programul de muncă, ocupă-ţi timpul liber cu ceea ce îţi face plăcere, cu un hobby, aşa te relaxezi activ. Fii selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza şi sinteza. Cum am mai spus, lucrurile pot să fie mai simple. Trebuie să recuperezi timpul pierdut; de asemenea este bine să reconfirmi înţelegerile şi promisiunile făcute, cele care îţi convin, binânţeles, – în sensul verificării dacă partenerii de sau din familie sau de afaceri sunt capabili să se ţină de cuvânt, iar pe de altă parte poţi adăuga nuanţe favorabile ţie.

LEU   Este momentul să iei atitudine, să-ţi aperi interesele şi ideile. Să-ţi delimitezi teritoriul, să domnești, după obiceiul puternicelor feline. Haide, haide, este ușor, nu e multă muncă! Nu exagera cu bătutul la cap inutil, anturajul este binevoitor! Este şi o perioadă de timp legată de protecţie. În aceiaşi măsură doreşti să oferi protecţie, cât şi să te bucuri tu însuţi de ea. Protecţia însemnând tot ceea ce te face să te simţi bine şi în siguranţă, de la bani la o vorbă bună, de la un gest de prietenie la o promisiune avantajoasă, de la o carte bună la un sfat de taină cu prietenii adevăraţi.

FECIOARĂ    Fie că eşti la serviciu, la muncă, fie acasă, astăzi dai prea multă atenţie amănuntelor, detaliilor, după năravul zodiei. Trebuie să te concentrezi mai mult pe esenţial, nu-ţi mai face griji! Este o zi a atenţiei mărite pentru că stelele arată posibile pierderi de bani şi de relatii, de prietenii chiar.  În perioada menţionată trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani. Sau, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung.

BALANŢĂ   Relaxare! La cumpărături, sau la film! Sunt doua locuri unde prin definiţie poţi să te simţi bine şi să-ţi reîncarci bateriile cam slabe. Ziua aceasta de joi este un prilej de recuperare. Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie. Câştiguri neaşteptate urmate de pierderi la fel de neaşteptate. Te simti aproape excelent ceea ce este un motiv suficient sa tii nasul pe sus. Bate un vant de libertate, mai ales prin buzunare si prin portofel, asa ca pune-ţi capul la contribuţie cum să faci rost de bani! Stelele îţi sunt favorabile, aşa că o să te descurci şi de data asta. Ca un acrobat fără plasă.

SCORPION  Ai ceva mai multă energie astăzi. Vremea, ceva mai caldă, te invită la plimbare şi la distracţie. Poate faci şi nişte cumpărături pentru conserve de iarnă şi aşa uneşti plăcutul cu utilul! Se  pastrează aspectele complexe cu planetele colective de ceva timp, traduse printr-o lipsa de interes a anturajului fata de tine. Aşa că nu-i deranja azi, că nu au timp de tine! Perioada este benefică şi aduce realizări şi noroc. Atenţie la mijloacele de transport în comun. Nu te lăsa tentat de cumpărături extravagante.

SĂGETĂTOR    Conjunctură favorabilă în domeniul sentimental. O zi liniştită, la muncă și acasă, pentru majoritatea nativilor. Poţi ameliora confortul vieţii zilnice, fără să renunţi la tabieturi! Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Posibile transformări în bine, la serviciu şi acasă. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece poți fi dezamăgit modul în care o sa te ajute colegii, prietenii, rudele.

CAPRICORN  Capricornii sunt foarte interesaţi de siguranţa lor personală. Nu uita acest lucru astăzi, dacă te apuci de ceva nou, de orice. Cere lămuriri, clarifică, ca să fii sigur că nu este riscant! Câştiguri mici dar suficiente - împărţite cu membrii familiei, sau cu prietenii. Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Profita şi realizeaza ceva material, finalizeaza un proiect. O mică supărare dar pe total perioadă rezultatul iti este favorabil. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă.

VĂRSĂTOR  Joia aceasta ai probleme financiare şi sentimentale. Ia-le pe rând, succesiv! Astăzi termină ce ai început şi ia în serios sfaturile familiei, prietenilor. Se pare că îţi vor doar binele! Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a unor problemelor financiare lăsate la voia întâmplării. Mare atenţie la răceală şi la durerile de dinţi.

PEŞTI  Cu toate că pari absent şi îngrijorat, nu trebuie să-ţi fie frică, păstrează speranţa şi porţile evenimentelor bune sunt larg deschise pentru tine. Nimic foarte rău în această zi de joi! O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, poți constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.