Propunere de reducere a valorii punctului-amendă la 5% din salariul minim brut
- Iulia Moraru
- 11 octombrie 2023, 15:56
Potrivit unui proiect de ordonanță recent pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), se propune reducerea procentului utilizat pentru calcularea valorii punctului-amendă de la 10% la 5% din salariul minim brut.
Modificarea, deși presupune o scădere procentuală, ar conduce la o creștere a valorii în numerar pentru punctul de amendă la 165 de lei. Acest lucru vine ca urmare a renunțării la plafonarea anuală anterioară, care limita valoarea punctului-amendă la 145 de lei.
Modificări în calculul pentru punctul de amendă, de la 10% la 5%
Modificările propuse în ceea ce privește calculul valorii punctului-amendă au ca scop evitarea practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă, conform explicațiilor din nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență de la MAI.
Modificările planificate vizează Codul Rutier. Astfel, se propune ca valoarea unui punct-amendă să reprezinte 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.
„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, stabilește în prezent Codul Rutier.
Schimbarea propusă va implica o reducere a valorii punctului-amendă de la 10% la 5% din salariul minim brut pe țară. Cu toate acestea, dacă această modificare intră în vigoare și se renunță la plafonarea anuală, valoarea unui punct-amendă ar crește la 165 de lei, bazată pe salariul minim brut actual de 3.300 de lei.
Plafonarea expiră la 1 ianuarie 2024
Valoarea punctului de amendă a fost restricționată de către Guvern prin intermediul mai multor ordonanțe emise începând din 2017. Până acum a fost stabilit la suma de 145 de lei. Ultima astfel de plafonare, valabilă până la sfârșitul anului curent, a fost instituită prin OUG nr. 168/2022.
Modificarea metodei de calcul a punctului de amendă este planificată să devină efectivă la data de 1 ianuarie 2024. Măsura coincide cu expirarea plafonului anterior impus.
În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori:
- clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
- clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) - se aplică doar persoanelor juridice.