Război în Israel. Ce țări îi susțin pe teroriștii Hamas

Război în Israel. Ce țări îi susțin pe teroriștii HamasRăzboi în Israel. Ce țări îi susțin pe teroriștii Hamas / sursa foto: captură video

Război în Israel. Ce țări îi susțin pe teroriștii Hamas, după atacul lansat la 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur asupra Israelului, tot în zi de sărbătoare, azi fiind și Șabat, ziua sfântă pentru evrei, și sărbătoarea Simchat Torah.

Război în Israel. Ce țări îi susțin pe teroriștii Hamas, potrivit declarațiilor publice făcute după ce s-a aflat despre atacurile cu rachete și invazia terestră.

Abbas și Fatah îi susțin pe teroriștii Hamas

În primul rând, ceilalți palestinieni, din Cisiordania, zonă care nu este condusă de o organizație teroristă precum Hamas, ci de partidul Fatah, considerat de comunitatea internațională o organizație frecventabilă.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a declarat, sâmbătă, că „poporul palestinian” are dreptul de a se apăra contra „teorii coloniștilor și trupelor de ocupație”, potrivit agenției WAFA, preluată de Jerusalem Post. Declarația a fost făcută cu ocazia unei reuniuni de urgență cu oficiali de top ai Autprității Palestiniene desfășurată la Ramallah.

Iranul susține atacurile teroriștilor palestinieni

Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, i-a felicitat sâmbătă pe teroriștii palestinieni din Hamas pentru lansarea celui mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, potrivit siteului de știri semi-oficial ISNA.

„Îi felicităm pe luptătorii palestinieni”, a declarat consilierul Rahim Safavi. „Îi susținem pe luptătorii palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a mai spus acesta

Iar ministrul de Externe al Iranului a declarat că atacurile aliaților lor din gruparea teroristă Hamas sunt dovada încrederii crescute a palestinienilor într-o victorie asupra Israelului.

„În această operațiune, au fost folosite surpriza și alte metode combinate, care au arătat curajul poporului palestinian față de ocupanți”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori-Jahromi, a declarat că atacurile „demonstrază că regimul sionist este mai vulnerabil decât oricândși inițiativa aparține acum tinerilor palestinieni”.

Irakul și Kuweitul, de partea teroriștilor Hamas

Operațiunea militară desfășurată sâmbătă de palestinieni este rezultatul natural al deceniilor de „opresiune sistematică” din partea „autorităților sioniste de ocupație”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Bagdad.

Declarația a avertizat, de asemenea, că escaladarea situației după atacul lansat de teroriștii Hamas în teritoriile palestiniene ar putea afecta stabilitatea regiunii.

La rândul său, Kuweitul și-a exprimat grava preocupare cu privire la evenimente și a aruncat asupra Israelului vina pentru aceste „atacuri flagrante”. Iar ministrul de externe a declarat că e nevoie ca întreaga comunitate internațională să „oprească practicile provocatoare ale ocupanților” și „politica de expansiune și colonizare”.

Egiptul reacție rezervată. Turcia adoptă discursul „pacifiștilor” din Ungaria

Egiptul a avesrtizat asupra „gravelor consecințe” ale unei escaladări a tensiunilor dintre Israel și palestinieni, potrivit unei declarații a ministrului de Externe de la Cairo. El a cerut „reținere maximă și evitarea expunerii civililor la pericole suplimentare”.

Iar președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut, sâmbătă, celor două părți în conflict, să dea dovadă de reținere și să se abțină de la  orice act ostil care ar putea duce la escaladarea situației.

„Facem apel la reținere din partea tuturor părților”, a spus Erdogan, la un eveniment al partidului său. „Trebuie să se abțină de la orice act agresiv”, a mai adăugat președintele turc, vorbind atât despre teroriștii Hamas, cât și de Israel.

Rusia vrea „încetare imediată a focului”. Dar e pietena Iranului, care îi susține pe teroriștii Hamas

Exact cum fac prietenii Rusiei în cazul războiului din Ucraina, care cer o încetare a focului ce ar transforma situația într-un conflict înghețat convenabil Kremlinului, diplomația rusă cere „implementarea imediată a unui acord de încetare a focului și renunțarea la violență”, precum și apelul la „comunitatea internațională pentru un prices de negociere pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu”.