Nobel pentru fizică, pentru munca de explorare a electronilor

Nobel pentru fizică, pentru munca de explorare a electronilor Premiul Nobel pentru Literatură, sursa: Wikipedia

Trei fizicieni în domeniul fizicii atomice, francezul Pierre Agostini, maghiarul Ferenc Krausz și franțuzoaica Anne L'Huillier, au primit marți Premiul Nobel pentru Fizică pentru activitatea lor privind instrumentele de explorare a electronilor din interiorul atomilor și moleculelor.

Premiul Nobel a fost acordat trioului „pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”, potrivit juriului.

„O attosecundă este atât de scurtă încât într-o secundă sunt atâtea (attosecunde) câte secunde au existat de la nașterea universului”, au precizat aceștia. Juriul a afirmat că cei trei „au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri de lumină extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau își schimbă energia”.

„Contribuțiile laureaților au permis investigarea unor procese atât de rapide încât anterior erau imposibil de urmărit”, se mai arată în raport. Agostini este profesor la Ohio State University din Statele Unite, iar Krausz este director la Institutul Max Planck din Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nobel pentru fizică, la trei savanți

L'Huillier este profesor la Universitatea Lund din Suedia și este doar a cincea femeie care a câștigat Premiul pentru Fizică din 1901 încoace.

Ea a declarat reporterilor că se afla în mijlocul unui curs când a primit apelul de la Academia Regală Suedeză de Științe și că „a fost dificil” să termine cursul. „Sunt profund emoționată... Nu sunt multe femei care primesc acest premiu, așa că este foarte, foarte special”, a spus L'Huillier.

Anul trecut, Alain Aspect din Franța, John Clauser din Statele Unite și Anton Zeilinger din Austria au primit Premiul Nobel pentru munca lor privind încurcarea cuantică, un concept respins cândva de către Albert Einstein ca fiind o „acțiune ciudată”.

Cei trei vor primi premiul în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari) din partea regelui Carl XVI Gustaf în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm la 10 decembrie, la aniversarea morții din 1896 a omului de știință Alfred Nobel, care a instituit premiile în testamentul său.

Premiul Nobel pentru fizică 2023. Cine sunt câștigătorii

sursa: nobelprize.org

Premiul pentru Fizică va fi anunțat marți, urmat de premiul pentru Chimie miercuri și de mult așteptatele premii pentru Literatură și Pace joi și, respectiv, vineri.

Premiul pentru Economie, instituit în 1968 și singurul Nobel care nu a fost inclus în testamentul lui Nobel din 1895, încheie luni sezonul Premiilor Nobel din 2023.

sursa: /insiderpaper.com