Netflix, acuzat de înșelătorie. Cum rezolvă procesul în scandalul „The Queen's Gambit”

Netflix, acuzat de înșelătorie. Cum rezolvă procesul în scandalul „The Queen's Gambit” Netflix. Sursa foto: Arhiva EVZ

Netflix, acuzat de înșelătorie. După luni de mediere, Netflix a soluționat un proces intentat de un mare maestru de șah georgian, acuzând platforma de streamer de defăimare în serialul apreciat de critici „The Queen's Gambit ”.

Nona Gaprindashvili a dat în judecată Netflix, obiectând o scenă în care un comentator se referă la Gaprindashvili în timp ce povestea despre un meci dintre protagonista Beth Harmon (interpretată de Anya Taylor-Joy) și marele maestru rus fictiv Viktor Laev la turneul de la Moscova Invitational. Mai menționăm că „The Queen's Gambit” a câștigat mai multe premii Emmy. Spectacolul spune povestea unei femei minune a șahului .

Netflix, acuzat de înșelătorie. Cum s-a sfârşit procesul

Netflix s-a trezeșt implicat într-un proces pentru defăimare de 5 milioane de dolari intentat de Nona Gaprindashvili. Un maestru georgian de șah a dat platforma în judecată.

Procesul se concentrează în jurul unei presupuse declarații defăimătoare făcute în „The Queen’s Gambit”. Un judecător federal a luat decizia de a permite procesul să continue . După ce Netflix a încercat să respingă procesul, argumentând că serialul este fictiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul se învârte în jurul unui anumit pasaj din „Gambitul reginei”. Personaj susține în mod fals că „nu s-a confruntat niciodată cu bărbați” în cariera ei de șah. Gaprindashvili susține că această afirmație nu este doar incorectă din punct de vedere faptic. Este extrem de sexistă și înjositoare.

Vizionează Deschideri. Episodul 1 din sezonul 1.

Sursa foto. Netflix.

Netflix spune că s-a consultat cu doi experți în șah

Maestru georgian de șah a jucat împotriva a 59 de concurenți bărbați până în 1968. Iar ceastă denaturare din serial i-a afectat grav reputația. Aruncând o umbră asupra realizărilor sale remarcabile.

Netflix a încercat inițial să respingă procesul de defăimare, susținând că „Gambitul reginei” este o operă de ficțiune. Iar creatorii ar trebui să fie protejați în conformitate cu prevederile licenței artistice ale Primului Amendament.

Netflix a mai susținut că s-au consultat cu doi experți în șah pentru a asigura acuratețea detaliilor legate de șah din serial. Ei au susținut că referirea la Gaprindashvili era menită să onoreze moștenirea ei, mai degrabă decât să o defăimeze.

Povestea falsă a avut un succes incredibil

Cu toate acestea, judecătorul de district din SUA Virginia, A. Phillips, în hotărârea sa într-o instanță din California, a considerat că argumentul lui Gaprindashvili este valid. Ea a subliniat că operele de ficțiune nu sunt scutite de pretenții de defăimare dacă implică calomnia unor indivizi reali.

„Netflix nu citează, iar Curtea nu are cunoștință de niciun caz care să excludă pretențiile de defăimare pentru portretizarea unor persoane reale în opere altfel fictive. Faptul că serialul a fost o operă fictivă nu îl izolează pe Netflix de răspunderea pentru defăimare dacă toate elementele defăimării sunt altfel prezente”. se arată în decizia judecătorului Phillips.

„The Queen’s Gambit”, bazat pe romanul lui Walter Tevis din 1983, a devenit un fenomen cultural și a primit 11 premii Emmy în 2021. Spectacolul, plasat în anii 1960, urmărește călătoria lui Beth Harmon, interpretată de Anya Taylor-Joy, în timp ce ea urcă prin lumea competitivă a șahului.