Aviz negativ pe austeritate. Guvernul s-a lovit de opoziția CES
- Ionel Sclavone
- 25 septembrie 2023, 16:31
Aviz negativ pe austeritate din partea Consiliul Economic şi Social (CES). Măsurile fiscale pe care Marcel Ciolacu intenționează să-și asume responsabilitatea vor produce efecte nefaste asupra dezvoltării economice. CES este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului care analizează impactul actelor normative propuse spre adoptare.
Aviz negativ pe austeritate de la Consiliul Economico-Social pentru măsurile propuse de Marcel Ciolacu. CES este un organism consultativ al Parlamentului şi al Guvernului. Conform punctului de vedere al instituției, actul normativ propus va avea consecințe nefaste asupra dezvoltării dezvoltării economice.
Guvernul urmează să-și asume răspunderea pe actul normativ care prevede aceste măsuri, zilele următoare, în Parlament. Procedura a fost programată pentru ziua de miercuri, 27 septembrie.
Consiliul Economic și Social este de părere că măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt neconvingătoare. De asemenea, documentul cuprinde o listă cu riscuri și efecte negative care vor urma după intrarea în vigoare a actului normativ.
În esență, CES avertizează că, pe termen imediat și mediu, creșterea economică va încetini. Mai mult competitivitatea firmelor românești va fi afectată de măsurile propuse de Marcel Ciolacu. Supraimpozitarea microîntreprinderilor le va împovăra pe cele care plătesc şi nu le va afecta pe cele care practică evaziunea fiscală, avertizează CES.
Aviz negativ pe austeritate
Potrivit CES, restricţionarea și reducerea facilităţilor în domeniile considerate „sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească” respectiv IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară sunt nejustificate. Acestea vor avea ca efect scăderea competitivității şi a atractivității pentru investitori. Consiliul Economic și Social arată care sunt principalele probleme pe care le ridică actul normativ propus de Marcel Ciolacu. Aviz negativ pe austeritate, principalele prevederi:
- Guvernul și-a propus să colecteze 100 miliarde lei din mediul privat și doar 16 miliarde din eficientizarea cheltuielilor publice;
- Acoperirea deficitului bugetar prin măsuri de creștere a poverii fiscale pentru mediul economic privat s-a dovedit în trecut că au avut un efect contrar, fiind foarte probabil ca, în urma acestor măsuri, veniturile la buget să scadă, în loc să crească;
- Creșterea fiscalității stimulează tendințele evazioniste, iar autoritățile statului s-au dovedit până în przent incapabile să țină sub control fenomenele evaziunii și muncii la negru;
- Supraimpozitarea microintreprinderilor va impovara microintreprinderile care platesc si nu le va afecta pe cele care practica evaziunea;
- Restrictiile referitoare la facilitatile acordate IMM-urilor sunt nejustificate;
- Impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor nu se justifică sub nicio formă. O crestere de taxe va diminua rentabilitatea IMM-urilor care ar putea fi nevoite sa inchida sau sa reduca activitatea, inclusiv prin disponibilizari care vor reduce treptat incasarile bugetare.
Avizul Consiliului Economic și Social poate fi lecturat aici.