Turcia acuză „provocări” ale SUA în Caucaz

Turcia acuză „provocări” ale SUA în Caucaz

Turcia acuză „provocări” ale SUA în Caucaz. Acestea ar urmări, potrivit presei turce, să oblige Rusia să lupte pe două fronturi.

Nu este niciun secret că încă de la început, SUA au dorit să deschidă încă un front împotriva Rusiei în Caucaz, în afara celui din Ucraina, scrie Mehmet Ali Güller în Cumhuriyet.

De altfel, la patru luni de la declanșarea războiului în Ucraina, Saakașvili a fost trimis în Georgia în acest scop, dar nu a avut succes, iar prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, declara la scurt timp după începerea războiului: „Atâta timp cât voi fi la putere nu voi permite deschiderea unui al doilea front aici”.

Adică, războiul de astăzi pare să fi început în 2008, când SUA încercau să deschidă calea aderării la Alianța Nord-Atlantică pentru Ucraina și Georgia.

Pentru că SUA considerau că lovind Rusia și din vest, și din sud o vor distruge mai repede; pentru că SUA calculau că odată cu aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO, Marea Neagră va deveni un „lac NATO”.

Acțiunile SUA în Caucaz

Nu se întrevede vreo posibilitate ca SUA să deschidă un al doilea front împotriva Rusiei în Caucaz, dar, bineînțeles, că acest lucru nu înseamnă că nu vor depune eforturi în acest sens și nu vor provoca dezordine. Din punctul de vedere al Washingtonului, chiar dacă nu va exista un al doilea front, generarea unui climat conflictual în sudul Rusiei va fi totuși benefic pentru că...

De altfel, în acest scop au recurs la unele acțiuni în ultima perioadă: În primul rând SUA au încercat să împiedice pacea dintre Rusia, Azerbaidjan și Armenia; au încercat să intervină în acordul dintre Armenia și Azerbaidjan.

După aceste încercări a urmat ieșirea prim-ministrului Armeniei, Nikol Paşinian, care a spus: "Dependența Armeniei de Rusia din punctul de vedere al securității a fost o greșeală strategică." A urmat apelul președintelui Comitetului European pentru Extinderea NATO, Gunther Fehlinger, "Armenia ar trebui să adere la NATO". Iar în final, decizia de a se organiza exerciții militare comune de 10 zile SUA-Armenia.

Nota dură a Kremlinului transmisă Erevanului

Bineînțeles că nu se putea aștepta ca Rusia doar să urmărească aceste provocări ale SUA. Kremlinul a avertizat într-un mod dur Erevanul și a transmis o notă guvernului Paşinian cu privire la patru politici "neprietenoase":

  1. - Punerea la îndoială a valabilității acordului trilateral la care s-a ajuns cu Rusia privind normalizarea relațiilor cu Azerbaidjanul,
  2. - Începerea procesului de ratificare a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale,
  3. - Vizita la Kiev a soției prim-ministrului Armeniei pentru a acorda ajutor umanitar regimului nazist de la Kiev,
  4. - Organizarea pe teritoriul Armeniei de exerciții militare cu participarea SUA.

Obiectivul SUA: O confruntare Turcia - Iran

Adevărata dimensiune și pericolul provocării SUA pentru noi este următoarea: De o săptămână de zile se vorbește despre reînceperea războiului dintre Azerbaidjan și Armenia. Mai mult, cei care consideră o oportunitate acest lucru speră că prin războiul dintre Azerbaidjan și Armenia pot extinde și mai mult incendiul cu o confruntare între Turcia și Iran.

Ieșirea dură a Kremlinului înseamnă, în același timp, și o intervenție în acest proces. Nu se știe dacă a folosit la ceva, dar cooperarea bilaterală dintre Turcia și Rusia, și mai ales cooperarea trilaterală, și cu participarea Iranului, în Caucaz, știm că reprezintă o soluție sigură în prevenirea planurilor SUA și Marii Britanii.

(În acest timp, ieri, agențiile de presă transmiteau că Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la în acord privind Coridorul Lacin: drumurile către Nagorno Karabah vor fi deschide de ambele țări, însă consilierul președintelui Azerbaidjanului, Haciyev, a dezmințit și a declarat: "Nu s-a ajuns la niciun acord"... Deocamdată, se pare că se va deschide doar ruta Ağdam-Khankendi.)

Platforma 3+3 ar trebui transpusă în practică

Criza continuă, dar din acest proces trebuie să învățăm trei lecții importante:

  1. - Provocările SUA din Caucaz vor continua. Deci, din punctul de vedere al unei soluții finale a problemei este nevoie de transpunerea în practică a "Platformei 3+3, care să aducă împreună Turcia, Rusia și Iranul și Azerbaidjanul, Armenia și Georgia."
  2. - Cooperarea turco-rusă a fost cea mai eficientă cale pentru prevenirea proiectelor anglo-saxone atât în secolul trecut, cât și în acest secol.
  3. - Turcia și Iranul ar trebui să ducă o luptă ideologică serioasă împotriva liniilor politice din interiorul lor care se bazează pe contradicții.

(Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR)