Klaus Werner Iohannis și mitul neamțului salvator

Klaus Werner Iohannis și mitul neamțului salvator Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Klaus Werner Iohannis este un cetățean român care de aproape 10 ani deține funcția de Președinte al României. Este de origine sas (sașii sunt etnici germani care au venit în zorii Evului Mediu din Saxonia Inferioară, Saxonia Superioară și Saxonia în Transilvania aduși de regalitatea maghiară pentru a consolida apărarea provinciei cucerite de la români). Înaintașii sașilor se întâlnesc pe o diagonală care pornește în sud-estul Germaniei, spre nord-vest, cuprinde Luxemburg și tot sudul Marii Britanii (Wesses, Essex, Sussex).

Klaus Werner Iohannis a fost profesor de fizică, inspector școlar, devenind în 2000 primar al Sibiului, medievalul Hermannstadt. Orașul sașilor transilvani. Legenda spunea că sașii au fondat șapte cetăți în Transilvania, căreia în germană i se spune Siebenburg (șapte cetăți).

Până în 2014, a câștigat în fruntea micului Form Democratic German din România, toate alegerile locale.

PSD și PNL (Mircea Geoană și Crin Antonescu) îl propun în 2012, pe Klaus Iohannis drept premier de coaliție lui Traian Băsescu. Acesta numindu-l premierul de la Grivco, în derâdere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așa s-a reluat mitul „neamțului salvator” travestit în „România educată” sau „România lucrului bine făcut”. Practic, se pornea de la mitul regilor germani de pe tronul României. Și se mergea chiar la mitizarea filogermanismului dictatorului Antonescu acesta spunând prin 1944, că Germania va renaște și după căderea lui Hitler.

Klaus Ioahnnis, două mandate de președinte

După dispariția lui Geoană și Antonescu din peisaj, Klaus Iohannis devine peste noapte emblema PNL. Care îl propulsează la Cotroceni, în 2014 și 2019, contra lui Victor Ponta și Vioricăi Dăncilă.

În cele două campanii electorale pentru prezidențiale Klaus Iohannis a pedalat pe retorica anti-PSD. Ba chiar s-a pus în fruntea demonstranților care au cerut demisia lui Ponta din Guvern. În 2015, după Colectiv și după ce în 2014 îl bătuse în lupta pentru Cotroceni.

Iohannis, două mandate la Cotroceni

Iohannis, reales în 2019. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

A venit pandemia, s-a rupt lanțul de iubire Iohannis-USR. Ccare dusese la căderea guvernelor PSD din 2016-2019: Grindeanu, Tudose, Dăncilă și la promovarea guvernelor Orban și Cîțu -2019-2021. Și iată că în 2021, PNL și PSD au format guvernul, întâi cu un premier PNL, Ciucă, apoi celălalt în 2023 cu Marcel Ciolacu de la PSD.

Președintele Iohannis a criticat voalat guvernele de după 2021, amintind în treacăt de „statul eșuat”, dar garantând pentru năzbâtiile guvernelor Ciucă și Ciolacu în contextul conflictului din Ucraina.

Este Klaus Iohannis favorit la un post în conclavul european sau în cel al NATO? Deocamdată Germania nu mai are guvern condus de CDU (știut fiind că Angela Merkel, veterana politicii germane îl susținuse pe Iohannis public) ci de SPD, omologii PSD-ului de la București.

Așadar, Klaus Werner Iohannis se pregătește să încheie la anul, un deceniu la Cotroceni, declarând succesul destul de greu vizibil al „României Educate”. Cât despre „România lucrului bine făcut”, asta a rămas deocamdată un slogan electoral de campanie...