Ora de iarnă 2023 în România. Când se dau ceasurile înapoi

Ora de iarnă 2023 în România. Când se dau ceasurile înapoiSursa foto: Newlight | Dreamstime.com

Ora de iarnă 2023 în România. Se va schimba ora în România într-o lună și jumătate. Această schimbare vine și cu efecte secundare, dar există soluții.

Ora de iarnă 2023 are loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. În noaptea de 28 spre 29 octombrie, ceasurile se dau cu o oră înapoi. Ora 04.00 devine ora 03.00. Noaptea va fi mai lungă cu o oră. Ultima duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă zi din acest an, având 25 de ore.

Schimbarea orei vine și cu efecte adverse. Mulți oameni experimentează simptome precum oboseală, nervozitate și insomnie. Și persoanele care suferă de depresie sau probleme cardiace pot fi afectate în mod negativ. Nutriționiștii recomandă un regim alimentar echilibrat și bogat în fructe și legume pentru a facilita adaptarea. Ei au mai spus că efectele secundare durează doar câteva zile.

Este bine să ăstrați un ritm regulat de somn înainte și după schimbarea orei. Este important să vă treziți la aceeași oră dimineața. Obișnuiți-vă treptat corpul cu noua oră, schimbându-vă încet, încet programul de somn. Schimbarea orei de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi vă va ajuta organismul să se adapteze. Evitați lumina puternică seara.

Ora de iarnă 2023 în România. A mai rămas o lună și jumătate

Sursă: Leigh Prather | Dreamstime.com

România a început să implementeze ora de iarnă încă din anul 1932. Până în 1998, schimbarea avea loc în ultimul weekend din septembrie. Începând cu acel an, trecerea se face în octombrie. Ideea schimbării orei a fost propusă pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. Inițial, obiectivul era economisirea uleiului de lampă. În timpul Primului Război Mondial, metoda a fost adoptată de câteva țări europene.

Ora de iarnă în România

România a instaurat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare.

De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979. În 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda și Norvegia. Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă, potrivit Digi24.