Eliminarea plafonării prețurilor la energie dublează facturile

Eliminarea plafonării prețurilor la energie dublează facturile Factura la gaze. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Asociația Energia Inteligentă a efectuat o evaluare a stării actuale a pieței de energie electrică, luând în considerare impactul eliminării sau menținerii plafonării prețurilor.

Eliminarea legii plafonării prețurilor la energie și gaze înseamnă că prețurile stipulate în contractele în curs de desfășurare vor fi aplicate.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici este plafonat în funcție de nivelul de consum lunar. Astfel, pentru un consum lunar sub 100 kWh, tariful este de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus. Pentru un consum lunar cuprins între 100 și 255 kWh, prețul este de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus.

În cazul unui consum lunar mai mare de 255 kWh, tariful ajunge la 1,3 lei/kWh cu TVA inclus. Ca exemplu, un contract de furnizare a energiei electrice pentru un apartament din București, până în luna aprilie 2024, prevede un tarif de 1,3539 lei/kWh cu TVA inclus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eliminarea plafonării prețurilor la energie, impact negativ asupra românilor

Eliminarea plafonării prețurilor la energie electrică ar avea un impact semnificativ asupra facturilor clienților.

Spre exemplu, pentru un client din București cu un consum lunar mediu de aproximativ 65 kWh, anularea legii plafonării ar genera o creștere bruscă a prețului cu 99%. Asta cu excepția lunilor de vară.

Cu alte cuvinte, în lunile de iarnă, acest client ar trebui să plătească de două ori mai mult față de cât ar fi achitat la prețul plafonat.

De asemenea, analiștii au analizat situația furnizorilor de energie electrică care au cumpărat în cea mai mare parte energie electrică la un preț plafonat de 0,45 lei/kWh. Eliminarea legii plafonării prețurilor ar determina furnizorii să obțină un profit suplimentar de până la 25%.

În cazul în care consumatorii ar merge către platforma www.anre.ro, ofertele existente acolo, ar achita prețuri cu cca.14% mai mari, susțin analiștii AEI. Totuși, plafonarea prețurilor creează inechitate.

Facturi Hidroelectrica intarziate

Energie. Sursa foto: 34252105 © Vvoevale | Dreamstime.com

Cu cât ar urma să crească prețurile facturilor

Analiștii AEI au realizat următorul calcul.

Persoana A locuiește într-un apartament și are un salariu minim lunar pe economie în sumă de 1.898 lei. În anul 2022 a avut un consum de energie electrică de 600 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus. Respectiv a achitat o sumă de 408 lei/an.

În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, ar fi achitat 468 lei, respectiv cu 60 de lei mai mult pe an.

Conform modificărilor fiscale propuse, acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 80 lei/an, inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

Persoana B locuiește într-o casă de 200 mp, care are venituri lunare de 40.000 lei. În anul 2022 a avut un consum de energie electrică de 1.199 kWh pentru care a achitat un preț reglementat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus. Respectiv a achitat o suma de 815 lei/an.

În situația în care prețul nu ar fi fost plafonat și ar fi achitat cel mai mic preț din piață, ar fi achitat 935 lei. Respectiv cu 120 de lei/an mai mult. Conform modificărilor fiscale acesta urmează să achite un impozit suplimentar de cca. 100 lei/an. Asta inclusiv pentru compensarea pe energie electrică.

Concluzia, greul va cădea pe populația săracă

Din analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă reiese că menținerea plafonării prețurilor la energia electrică este esențială pentru stabilitatea bugetului de stat.

Eliminarea acestei plafonări ar crea presiuni asupra finanțelor publice. Dar, ar putea duce la creșteri de taxe și impozite, care ar afecta în special populația cu venituri reduse. Astfel, aceasta va fi nevoită să suporte povara financiară pentru a compensa factura unor consumatori cu venituri mai mari.

De asemenea, renunțarea la plafonarea prețurilor ar permite furnizorilor să stabilească prețurile în contractele cu consumatorii. Ceea ce ar putea duce la majorări ale facturilor pentru români, în 2022, peste nivelurile actuale practicate pe piață.