Topul fructelor contaminate cu pesticide. Cum să alegem corect fructele de sezon

Topul fructelor contaminate cu pesticide. Cum să alegem corect fructele de sezon Sursa foto: Dreamstime

Topul fructelor contaminate cu pesticide. Iată ce recomandă specialiștii ca să putem alege fructe sigure pentru sănătate.

Fructele de sezon sunt delicioase, și constituie o sursă importantă de nutrienți, vitamine și antioxidanți, însă ascund un pericol mai greu de depistat. Atunci când alegem fructele preferate trebuie să acordăm atenție mai multor criterii prin care să evităm consumul fructelor contaminate cu pesticide.

Pesticidele, un pericol major pentru sănătate

Pesticidele din fructe prezintă un anumit risc pentru sănătatea umană, în funcție de tipurile de pesticide utilizate. Acestea se pot menține la suprafața fructelor, avertizează specialiștii. Deși legea reglementează nivelurile de pesticide maxim admise, în practică mulți producători forțează coacerea fructelor.

Biologul Violeta Chiriac a subliniat, pentru Fanatik, că nivelurile de reziduuri de pesticide pot varia în funcție de tipul de fruct și de metodele de cultivare. Anumite pesticide pot avea ca efect tulburări hormonale, afecțiuni ale sistemului nervos, tulburări ale dezvoltării cognitive sau pun în pericol sănătatea reproductivă. În plus, există numeroase studii prin care s-a demonstrat faptul că unele pesticide sunt cancerigene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fructele campioane la pesticide

Mulți români consumă cu deosebită plăcere fructe de sezon. De la pepene, căpșuni, cireșe, până la caise și piersici, toate se află pe listă vara. Din păcate însă, unele dintre acestea au cel mai ridicat nivel de pesticide, cum ar fi căpșunile, nectarinele și piersicile.

“Există o așa-zisă listă neagră a legumelor și fructelor care conțin, de obicei, cele mai multe pesticide. Cel mai des, fructele conțin un pesticid numit imazalil, periculos pentru sănătate. Căpșunile sunt adesea pe lista celor mai contaminate fructe. Datorită suprafeței lor poroase și sensibilității la dăunători, căpșunile pot necesita tratamente mai frecvente cu pesticide.

Căpșunile sunt fructele cu cel mai mare risc de pesticide. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Nectarinele nu sunt mai prejos în ceea ce privește nivelul de pesticide. Caisele și piersicile completează topul fructelor cu cel mai înalt nivel de pesticide. Afinele și strugurii conțin de asemenea multe pesticide, pentru a crește mai repede și pentru a rezista mai mult timp la rafturi. Din păcate și pepenele, preferatul românilor se află pe această listă. Cererea este mare pe timpul verii, iar producătorii le forțează creșterea cu chimicale”, a mai adăugat biologul Violeta Chiriac.

Metoda simplă de curățare a fructelor

Ideal ar fi să alegem fructe organice, însă acestea vin cu un preț pe măsură. Specialiștii recomandă să folosim anumite dispozitive de detectare a pesticidelor din fructe. Pentru fructele non-organice, putem recurge la o soluție simplă de curățare, cu produse existente în orice bucătărie.

“Putem să optăm pentru fructe certificate organic. Producătorii organici utilizează metode naturale pentru a proteja culturile și evită utilizarea pesticidelor sintetice. Chiar dacă variantele organice pot fi mai scumpe, ele sunt o alegere mai sigură pentru sănătate și pentru mediul înconjurător.

Am putea înlocui fructele importate cu cele cultivate local. Trebuie să ne interesăm foarte bine în legătură cu metodele de cultivare. Există ghiduri online care listează fructele și legumele care conțin cele mai multe și cele mai puține pesticide. Acestea pot fi un instrument util în alegerea produselor. De asemenea, există și dispozitive pe care le putem cumpăra, care detectează nivelul de substanțe chimice din fructe.

Iar pentru fructele non-organice, putem apela la o soluție simplă de curățare. Apă caldă, oțet și bicarbonat de sodiu. Fructele se lasă cam 20 de minute în această soluție, apoi se clătesc”, a mai explicat biologul Violeta Chiriac pentru sursa citată.