Război în Ucraina, ziua 542. Rusia, interdicție procurorului-șef al Curții Penale Internaționale

Război în Ucraina, ziua 542. Rusia, interdicție procurorului-șef al Curții Penale InternaționaleSursa foto: Statul Major/Ucraina

Ministerul rus de Externe a declarat că a interzis intrarea în țară pentru 54 de cetățeni britanici, printre care se află procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, și ministrul apărării, Annabel Goldie.

Această acțiune este un răspuns la sancțiunile impuse de Marea Britanie împotriva cetățenilor și întreprinderilor ruse. În luna martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arest pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, sub acuzații de crimă de război în legătură cu deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina. Moscova neagă aceste acuzații.

Republica Moldova va ajuta Ucraina să exporte cereale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că țara colaborează cu partenerii pentru a ajuta Ucraina să își exporte cerealele, având în vedere și interesele agricultorilor moldoveni.

Republica Moldova a oferit Ucrainei asistență pentru tranzitul de cereale încă de la începutul războiului. Nu doar acum, când porturile dunărene au fost bombardate.

De asemenea, negociem cu Ucraina, România și Comisia Europeană cum să includem interesele fermierilor moldoveni și să asigurăm tranzitul de cereale din Ucraina”, a spus Maia Sandu, referindu-se la atacurile rusești împotriva porturilor fluviale ucrainene Izmail și Reni.

Președintele a menționat că o soluție viabilă ar fi realizarea unor investiții rapide în infrastructura de transport, precum și extinderea capacității de transport naval. Aceasta ar servi atât în perioadele de conflict, cât și după instaurarea păcii.

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Jurnalista disidentă rusă în exil, Elena Kostyuchenko, povestește despre o presupusă tentativă de otrăvire

Jurnalista disidentă rusă Elena Kostyuchenko a dezvăluit cum călătorea cu trenul spre Berlin în toamna trecută când brusc a început să se simtă rău, un caz care a determinat autoritățile germane să investigheze o presupusă tentativă de otrăvire.

Kostyuchenko se afla în exil în acel moment în capitala germană, după ce fusese avertizată cu privire la planurile rusești de a o asasina.

 Ea se întorcea dintr-o călătorie la München pentru a solicita un viză ucraineană când brusc a fost acoperită de sudoare cu miros ciudat și a avut dificultăți cognitive, a scris ea în publicația în limba rusă Meduza săptămâna aceasta.

A urmat apoi o boală lungă și misterioasă, din care jurnalistă nu s-a recuperat complet, a afirmat aceasta.

Pot confirma că procurorul din Berlin efectuează o investigație împotriva unui autor necunoscut. Cazul este tratat ca tentativă de crimă”, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului public german, Sebastian Büchner, pentru CNN.

Cazul a fost închis inițial în mai, dar a fost redeschis în iulie. Aceasta s-a datorat noilor considerații mai degrabă decât unor dovezi noi”.

Ofițeri superiori ai așa-numitei „poliții”, răniți într-o explozie

Ofițeri de rang înalt din cadrul așa-numitei „poliții” subordonate autorităților de ocupație rusești în orașul Enerhodar ocupat au suferit răni în urma unei explozii în stația lor pe data de 18 august, potrivit serviciului de informații militare al Ucrainei (HUR).

Colonelul Pavlo Chesanov din cadrul Ministerului rus de Interne, responsabil de departamentul de „aplicare a legii” în Enerhodar, adjunctul său pentru operațiuni, șeful departamentului de investigații și alți ofițeri de rang înalt au suferit răni grave, conform informațiilor furnizate de HUR, care a difuzat imagini ce sugerează un atac cu dronă asupra clădirii.

Răniții au fost examinați și spitalizați, iar autoritățile de ocupație au trimis trei ambulanțe pentru a-i transporta în orașul Melitopol ocupat. Serviciul de informații militare a menționat în raportul său că ofițerii răniți vor fi ulterior transferați în Rusia cu elicopterele.

Jumătate de milion de soldați ruși și ucraineni au murit de la începutul războiului

Conform New York Times, care citează surse oficiale americane, numărul total al trupelor ucrainene și rusești ucise sau rănite în conflictul din Ucraina, începând din februarie anul trecut, se apropie de 500.000.

Potrivit acestor oficiali, numărul victimelor militare rusești se apropie de 300.000, din care aproximativ 120.000 au fost morți și între 170.000 și 180.000 au fost răniți. Pe de altă parte, cifrele pentru partea ucraineană se estimează că se apropie de 70.000 de morți și între 100.000 și 120.000 de răniți.