Salariul lui Nicolae Ceaușescu. Elena îl întrecea în venituri

Salariul lui Nicolae Ceaușescu. Elena îl întrecea în venituriNicolae Ceaușescu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Nicolae Ceaușescu s-a aflat la conducerea țării timp de mai bine de 20 de ani, până în 1989 când a fost judecat și executat. Chiar dacă deținea cea mai înaltă funcție în stat, fostul dictator avea un salariu mult mai mic în comparație cu alți șefi de stat. Chiar și soția îl întrecea.

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe data de 26 ianuarie 1918 și a fost executat pe 25 decembrie 1989. El a deținut două dintre cele mai mari funcții de stat. Ceaușescu a fost, mai întâi, secretar general al Partidului Comunist Român. Ulterior, s-a aflat la conducerea Republicii Socialiste România din 1967 până în 1989.

Ceaușescu a fost judecat și executat în anul 1989. Puține persoane știu ce salariu avea fostul dictator pentru funcția de președinte. Liderul Partidului Comunist și soția sa, Elena Ceaușescu, au dus o viață de lux, în timp ce mulți români se descurcau din ce în ce mai greu.

Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu

Fostul președinte și soția sa nu au fost nevoiți să stea la cozi foarte lungi pentru a-și cumpăra produsele necesare pentru traiul de zi cu zi. În plus, la reședința oficială din Bulevardul Primăverii aveau obiecte îmbrăcate în aur și chiar propria piscină. Ceaușescu era cel mai bine plătit demnitar din aparatul executiv comunist, dar în comparație cu alți șefi de stat avea un salariu foarte mic.

Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, președinte, comunism

Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, Sursa: Arhiva EVZ

„Ceaușescu avea 12.000 lei salariul și 3.000 indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte”, a povestit Petre Gigea, fost ministru de finanțe și consilier al lui Ceaușescu.

În același timp, Elena Ceaușescu încasa 14.900 lei, în calitate de prim-viceprim-ministru. Soția fostului președinte mai primea și 5.900 de lei lunar pentru funcția de director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie. Astfel, la final de lună, avea un venit de aproape 20.800 lei, puțin peste 1.000 de dolari.

Salariile românilor în perioada comunistă

Perioada comunistă s-a terminat în anul 1989, dar în ciuda vremurilor grele pe care le-au trăit, mulți români au rămas nostalgici. Ei susțin că acest regim le-a asigurat un loc de muncă și un nivel salarial care le permitea o viață decentă. Una dintre cele mai mari probleme din acea perioadă era că magazinele aveau rafturile goale, iar cumpărăturile se făceau pe cartelă, cu rația, în anii 1980.

Salariul net era de aproape 3.000 de lei în anul 1989. Un angajat avea, în medie, un salariu de 2.827 în anul 1985. Tot în acceași perioadă, un inginer la mina de cărbune putea să câștige până la 4.900 de lei, iar un angajat în agricultură în jur de 4.000 de lei.

În clasamentul celor mai mari salarii din acea perioadă urmau jurnaliștii, inginerii chimiști, piloții și contabilii, care câștigau în jur de 3.500 de lei. Cele mai mici venituri le aveau poștașii, puțin peste 2.000 de lei, șoferii de autobuz, 1.920 de lei, și chelnerii, 1.865 de lei.