Rudy Giuliani, fost procuror general al SUA, pus sub acuzații RICO

Rudy Giuliani, fost procuror general al SUA, pus sub acuzații RICO Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Trump. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rudy Giuliani a condus biroul procurorului general al SUA din Manhattan în anii 1980, înainte de a deveni primar al orașului New York.

Un mare juriu din Georgia a votat pentru a-l pune sub acuzare pe Giuliani pentru o serie de acuzații penale, inclusiv pentru încălcarea statutului statului privind Organizația de influență și corupție a șantajistului (Racketeer Influenced and Corrupt Organization).

Este o întorsătură remarcabilă pentru fostul primar, care a fost pionier în utilizarea legilor RICO pentru a urmări mafia din New York - o realizare pe care o promovează până în prezent.

„Giuliani este, în mod obiectiv, unul dintre cei mai eficienți procurori din istoria Americii, care a doborât Mafia, a curățat New York-ul și a consolat națiunea după 11 septembrie 2001”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Ted Goodman, reporterilor încă de luna trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Giuliani este acuzat că a încălcat aceleași legi privind șantajul pe care le-a folosit agresiv împotriva mafiei

Fostul primar a fost unul dintre cei 19 inculpați - inclusiv fostul președinte Donald Trump - care au fost puși sub acuzare de biroul procurorului Fani Willis din comitatul Fulton în legătură cu eforturile lui Trump de a anula rezultatele alegerilor din 2020 în Georgia. Toți inculpații au fost acuzați de încălcarea statutului RICO din Georgia.

Instanta

Sursa: Arhiva EVZ

Trump, Giuliani, co-inculpații lor, 30 de conspiratori neinculpați și „alte persoane cunoscute și necunoscute” marelui juriu „au constituit o organizație criminală ai cărei membri și asociați s-au implicat în diverse activități infracționale conexe, inclusiv, dar fără a se limita la, declarații și scrieri false, uzurparea identității unui funcționar public, fals, depunerea de documente false, influențarea martorilor, furt de computere, încălcarea proprietății informatice, încălcarea vieții private prin intermediul calculatorului, conspirație pentru fraudarea statului, acte care implică furt și sperjur”, se arată în rechizitoriu.

Mari probleme pentru fostul procuror general

Giuliani, în mod specific, a fost acuzat de solicitare de încălcare a jurământului de către un funcționar public, declarații și scrieri false, conspirație pentru a comite uzurparea identității unui funcționar public, conspirație pentru a comite fals de gradul întâi, conspirație pentru a comite declarații și scrieri false și conspirație pentru a comite depunerea de documente false.

Punerea sub acuzare a lui Giuliani nu a fost în întregime neașteptată; procurorii care lucrează pentru Willis l-au informat că acesta era ținta unei anchete de amploare la începutul acestei luni, iar Willis are, de asemenea, un lung istoric de utilizare a RICO într-o serie de cazuri anterioare.

Printre alte persoane care au fost inculpate luni se numără fostul șef de cabinet al Casei Albe Mark Meadows, fostul funcționar al DOJ Jeffrey Clark, avocații republicani Sidney Powell, John Eastman și Kenneth Chesebro și alții.

sursa: businessinsider.com