Scandal în Direcția Generală Anticorupție. Un tânăr ofițer își acuză șefii de presiuni. Reacția DGA

Scandal în Direcția Generală Anticorupție. Un tânăr ofițer își acuză șefii de presiuni. Reacția DGADGA. Sursa foto: Facebook

Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) este acuzată că i-a cerut unui tânăr ofițer să-I prezinte scuze unui judecător al ÎCCJ, în urma unei dispute. Ofițerul a făcut public incidentul, precizând că genul acesta de atitudine, din partea superiorilor săi, sunt de natură să să-l determine să refuze spețele în care sunt cercetați oameni influenți. Conducerea DGA a confirmat povestea cu judecătorul, dar a trecut sub tăcere solicitarea făcută tânărului ofițer.

Ofițerul Giorgian Gheorghe Ciorîia, absolvent al Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” şi lucrător în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Olt, a relatat incidentul cu judecătorul Alin Sorin Nicolescu, de la Înalta Curte de Casație și Justiție. El a vorbit, în acest context, și despre atitudinea superiorilor săi, în special a șefului DGA, chestorul-şef de politie Liviu Vasilescu.

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu a făcut parte, conform G4media, din completul care i-a achitat definitiv pe foştii ofițeri de securitate implicaţi în cazul uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Incidentul cu magistratul, un schimb de replici, a avut loc în contextul examenului de licență pe care ofițerul de poliție l-a susținut la finalul studiilor de drept. El a precizat că judecătorul Alin Sorin Nicolescu era supraveghetor în sala de examen. În urma celor relatate de tânărul ofițer, sindicatul Poliţiştilor Europol a luat atitudine și l-a acuzat pe șeful DGA Liviu Vasilescu, de „metehne securiste”. Pe de altă parte, într-o replică, DGA a confirmat incidentul dintre tânărul ofițer și judecătorul ICCJ, precizând că cel dintâi a fost convocat pentru lămuriri.

DGA a explicat că a primit o sesizare împotriva ofițerului şi că faţă de acesta nu au fost luate măsuri. Conducerea instituției „a uitat” să precizeze și finalul discuțiilor lămuritoare, dacă Liviu Vasilescu i-a cerut ofițerului să-i prezinte scuze judecătorului, așa cum a susținut acesta.

Incidentul povestit de ofițerul DGA Olt

Giorgian Gheorghe Ciorîia, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Olt, a relatat incidentul în care a fost implicat, pe 4 iulie, cu judecătorul Alin Sorin Nicolescu. Tânărul a mers să-și susțină examenul de licență la facultatea de Drept european şi internaţional din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti.

El a precizat că judecătorul a fost iritat de faptul că a reacționat cu oarecare întârziere, atunci când l-a chemat în sala de examen să-i prezinte actul de identitate, și a fost nevoit să-l cheme de două ori. Tânărul ofițer a povestit că, deși studenții au fost chemați la ora 8.00 pentru susținerea probei, exameinatorii au întârziat cu 20 de minute procedura de examinare.

„În momentul în care mi-a fost strigat numele, nereuşind să ajung foarte rapid la dumnealui, pentru a-i putea prezenta cartea de identitate, acesta fiind nevoit să strige numele meu de 2 ori, a procedat într-o maniera maliţioasă, folosind următoarele cuvinte «hai bă ce faci, stau după tine», zicându-mi să scot mai repede cartea de identitate ca să i-o prezint, însă în momentul în care am scos portofelul pentru a putea prezenta cartea de identitate, acesta s-a deschis la compartimentul unde am legitimaţia de serviciu, fiind exact lângă compartimentul în care am buletinul, dumnealui putând observa faptul ca sunt poliţist, lucru important în ceea ce vă voi povesti mai târziu. După cele întâmplate eu i-am răspuns că noi, studenţii, stăm după dumnealui, având în vedere că intrarea în săli ar fi trebuit să se facă începând cu ora 08:00”, a relatat ofiţerul DGA.

Potrivit spuselor acestuia, schimbul de replici a continuat și în sala de examen, când judecătorul i-a cerut cartea de identitate şi și-ar fi notat datele personale ale polițistului.

„În momentul in care m-am aşezat în bancă, acesta s-a asigurat de faptul ca nu îl aude nimeni, şi m-a întrebat ironic «Bă, eşti prost?» după care mi-a luat cartea de identitate şi a dus-o la catedră pentru a îmi nota datele de pe aceasta (cel mai probabil într-o agendă personală sau pe o foaie, nicidecum într-o agendă înregistrată), sau poate chiar a pozat-o, nu am certitudine ce a făcut cu cartea mea de identitate. După aproximativ 3 minute, acesta s-a întors la mine, mi-a dat înapoi cartea de identitate şi m-a întrebat în repetate rânduri unde lucrez ca să vorbească el cu şefii mei”, a mai povestit polițistul.

Aflând că lucrează în cadrul DGA, spune ofițerul, judecătorul l-a asigurat că va vorbi cu superiorul său, Liviu Vasilescu despre acest incident. Ceea ce a și făcut, ulterior.

„Moment în care i-am spus faptul că lucrez în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi că poate vorbi cu domnul Liviu Vasilescu care este Director General, dar totodată l-am întrebat şi pe dumnealui cine este, moment în care acesta mi-a spus că este Nicolescu Alin Sorin, judecător la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie şi m-a asigurat de faptul că va vorbi cu domnul Vasilescu ca să îi povestească cele întâmplate. De reţinut este faptul că acesta şi-a declinat calitatea de judecător pentru a mă ameninţa şi intimida spunându-mi că atitudinea mea nu este una demna de un poliţist, moment în care i-am zis că atitudinea lui nu este una demnă de un judecător, eu fiind un simplu student care dorea doar să-şi susţină examenul de licenţă”, a relatat ofiţerul DGA pe Facebook.

Convocat prin WhatsApp la DGA

Giorgian Ciorîia a mai relatat că în aceeași seară, în jurul orei 22:14 a primit un mesaj pe WhatsApp de la şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Olt, superiorul său direct, care i-a comunicat că a fost convocat la sediul DGA, a doua zi, pentru o întrevedere chiar cu directorul general al instituţiei, Liviu Vasilescu.

„Am ajuns la biroul domnului Director General la ora 09:30, aşteptându-l pe acesta până undeva în jur de ora 10:00. La ora menţionată anterior, şi-au făcut apariţia domnul Director General, chestor şef de politie, Liviu Vasilescu şi doamna Director General Adjunct, comisar-şef de politie, Manuela Popescu, aceştia invitându-mă in biroul domnului Director General pentru a putea discuta. Aceştia m-au întrebat daca ştiu de ce sunt aici, răspunsul din partea mea fiind unul negative”, a mai arătat polițistul.

Șeful DGA i-ar fi relatat că a fost sesizat de judecătorul Nicolescu și i-ar fi sugerat să se transfere la Poliție, dacă nu îi place la DGA. Tânărul ofițer a mai relatat că directorul Liviu Vasilescu i-ar fi reproșat „atitudinea greșită” față de judecător.

„Apoi aceştia mi-au spus că mă aflu acolo din cauza discuţiei purtate cu domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar domnul Vasilescu chiar spunându-mi că daca nu îmi place la Direcţia Generală Anticorupţie, să plec la poliţie, fiind oarecum o ameninţare voalată din partea lui. Atât domnul Director General cât şi doamna Director General Adjunct au început să îmi zică că atitudinea mea a fost una greşită şi că am făcut de ras Direcţia Generala Anticorupţie prin atitudinea pe care am avut-o ( aparent, să nu fii lăsat călcat în picioare, să fii demn şi să nu accepţi abuzurile înseamnă să pătezi imaginea şi să faci de ras instituţia), aceştia spunându-mi totodată că domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, şi-a sunat unii prieteni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prieteni care l-au sunat pe domnul Director General Liviu Vasilescu ca să îl întrebe de mine şi să îi povestească speţa întâmplată”, a mai povestit tânărul ofiţer.

Cum a decurs conversația cu șefii DGA

El susţine că i-au fost adresate întrebări legate de viaţa personală, despre părinţii şi că nu a fost lăsat de către cei doi şefi din DGA să-şi spună punctul de vedere cu privire la incident.

„Pe tot parcursul conversaţiei purtate între mine şi domnul Director General şi doamna Director General Adjunct, domnul Liviu Vasilescu comunica cu cineva prin intermediul mesajelor pe telefon, probabil folosind aplicaţia WhastApp, bănuiala mea este că persoana cu care acesta comunica fiind chiar domnul judecător Nicolescu Alin Sorin, iar la un moment dat, în timp ce comunicam cu doamna Manuela Popescu, domnul Liviu Vasilescu m-a fotografiat, lucru pe care l-am putut constata pentru că am observat că avea telefonul îndreptat spre mine şi nu îl avea pe modul silenţios, fiind surprins de acel sunet specific din momentul în care faci o poză cu telefonul, poză pe care probabil a făcut-o că sa i-o trimită domnului judecător Nicolescu Alin Sorin care aparent gestionează politica de cadre din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi care are destinele ofiţerilor de poliţie din cadrul acestei structuri în mâinile lui, lucru care a putut fi demonstrat prin faptul că am fost chemat de urgenţă, în ziua imediat următoare aşa zisului conflict dintre mine şi el, la domnul Director General.

Menţionez faptul că pe tot parcursul discuţiilor purtate dintre mine şi domnul Director General si doamna Director General Adjunct, cei doi au încercat în repetate rânduri să folosească tactici de manipulare şi să mă convingă că eu am greşit si să-mi zică  «să o las aşa» (lucru pe care încercau să îl facă, deoarece undeva în timpul conversaţiei eu am zis că mă gândesc să îi fac plângere domnului judecător la Inspecţia Judiciară).

Un alt lucru destul de important este că pe tot parcursul conversaţiei, domnul Director General, Liviu Vasilescu, îmi zicea «Lucică» (probabil făcând confuzie de la Giorgian la Lucian), lucru care relevă cam cât de mult înseamnă, pentru instituţia pe care el o conduce, un tânăr ofiţer de poliţie. Totodată, cei doi mi-au zis să mă duc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi să îmi cer scuze personal domnului judecător fiindu-mi argumentat şi faptul că dacă domnul judecător depunea plângere (acesta neavând vreun motiv să depună plângere pentru că ceea ce am făcut eu a fost complet legal, eu fiind în acel moment un simplu student care doar şi-a susţinut punctul de vedere şi a cerut să îi fie respectate drepturile) eu urma să fiu mustrat, iar în momentul în care eu le-am zis că nu vreau să mă duc să îmi cer scuze, aceştia au insistat, lucru care nu mi-a lăsat altă variantă decât să mă conformez, sens în care mi-a fost înmânat numărul domnului judecător pe un bileţel, pentru a îi da un mesaj când ajung la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie”, a mai relatat ofiţerul.

ȘefuL DGA, Liviu Vasilescu

Șeful DGA, Liviu Vasilescu. Sursa foto: EVZ

Psihologul, soluția chestorului Vasilescu

Ofițerul a mai povestit că a fost trimis inclusiv la discuţie cu psihologul DGA, după care a mers, în cele din urmă, la sediul ÎCCJ pentru a discuta cu magistratul.

„Mi-au zis să mă duc la doamna psiholog şi după aceea să mă deplasez către domnul judecător pentru a îmi cere scuze (lucru pe care eram gata să îl fac pentru că îmi era frică de influenţa pe care acesta o are asupra instituţiei din care fac parte, instituţie care ar fi trebuit să nu fie influenţată de presiunile politice şi de presiunile magistraţilor, lucru care m-a şocat şi m-a lăsat cu un dezgust total).

După discuţiile purtate cu doamna psiholog, de altfel, singura care a fost dispusă să asculte şi punctul meu de vedere (de reţinut că si aceasta a fost probabil o forma de intimidare a mea, pentru a îmi arăta ca aceasta este o metodă pe care domnul Director General si doamna Director General Adjunct o pot folosi pentru a îmi face rău), m-am deplasat către Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, sens în care i-am dat mesaj domnului judecător în momentul în care am plecat de la Direcţia Generală Anticorupţie, spunându-i că ajung în 30 minute, şi încă un mesaj în momentul în care am ajuns.

Am aşteptat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie aproximativ o oră, fără să primesc vreun mesaj de la domnul judecător (aceasta fiind dispoziţia dată de domnul Director General Liviu Vasilescu, să aştept acolo oricât ar fi necesar), iar la un moment dat primesc un apel telefonic de la doamna Director General Adjunct, Manuela Popescu care îmi comunică că domnul judecător Nicolescu Alin Sorin este la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie si că pot pleca spre casă, lucru pe care l-am şi făcut.

La un moment dat, la ora 15:08, respectiv 15:09 primesc două mesaje pe WhatsApp din partea domnului judecător Nicolescu Alin Sorin, mesaje care spun următoarele lucruri «Sper să înţelegi ceva din ecuaţia asta pt că ti a trecut un glont pe la ureche...» respectiv «..si atentie la steroizi ca o sa ti prajeasca creierul»”, a mai scris tânărul ofiţer.

Tânărul ofițer se teme pentru cariera sa

El spune că se teme pentru viitorul său profesional având în vedere atitudinea superiorilor săi care ar trebui să-i dea concursul și să-l susțină.

„Această întâmplare mă face să îmi fie frică să mai lucrez în speţe in care vor fi cercetaţi oameni influenţi deoarece v-am prezentat exemplul perfect de ce se întâmplă în momentul în care doar ai păreri contradictorii cu cineva cu o funcţie înaltă, ce să mai zic de momentul în care faci cercetări cu privire la o persoana de genul.

Menţionez faptul că mă tem pentru cariera mea deoarece domnul judecător Nicolescu Alin Sorin pare să fie atât de influent încât să poată controla conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie ca pe nişte simple marionete. Totodată, având în vedere faptul că influenţa dumnealui pare să fie atât de mare, există posibilitatea ca acesta să aibă influenţă şi la nivelul DGPI, acesta putând să facă presiuni ca să îmi fie retras accesul la informaţii clasificate”, se mai arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare.

Sindicatul Europol a prezentat cazul ofițerului

În urma acestui incident, sindicatul Europol, din Poliție a luat atitudine, acuzându-l pe șeful DGA de metehne comuniste. Fotografii cu mesajele primite de tânărul ofițer au fost date publicității de reprezentanții sindicatului.

„Dacă aţi avut impresia că DGA-ul este o instituţie unde «integritatea» este crez, ne demonstrează Liviu Vasilescu contrariul. Practicile securiste de intimidare şi hărţuire sunt instrumente frecvent folosite de acest personaj care şi-a demonstrat de-a lungul timpului impotenţa profesională. Totuşi, trebuie să ai mare tupeu ca la nici o lună de la reportajul Recorder referitor la cazul ofiţerului hăituit de la Bihor, să-i ordoni unui subaltern să vină de la Olt la Bucureşti, din timpul programului în care acesta avea de cercetat fapte de corupţie, pentru a-l intimida, pentru a-l pedepsi cu «pshihologul» dar şi pentru a-l obliga să îşi ceară scuze supraveghetorului de la examen, care este şi «puţin» judecător la Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie.

La fel de ciudat este că de data aceasta Liviu Vasilescu nu a mai ales vreo biserică unde să se întâlnească cu subalternul său, la fel cum a făcut cu familia interlopului defunct Emi Pian, ci «chemarea la centru» s-a realizat cu scopul evident de a-i produce colegului o stare de temere şi de demoralizare”, au transmis reprezentanţii sindicatului.

Aceştia susţin că aşteaptă să vadă „dacă noul ministru de interne, Cătălin Predoiu, va tolera la rândul său aceste metehne securiste şi care nu au nicio legătură cu principiile de drept şi integritate”.

„Liviu Vasilescu face parte din gaşca secretarului de stat Despescu şi i s-au tolerat toate derapajele din ultimii ani. Ne oferim voluntar să îi scriem demisia domnului Vasilescu pentru că am înţeles că nu prea le are cu scrisul”, precizează Europol.

Replica DGA după incidentul cu tânărul ofițer

DGA a transmis un punct de vedere cu privire la acet caz. Reprezentanții instituției au confirmat că au primit o sesizare împotriva tânărului ofițer, dar au uitat să explice și cererea, adresată de Liviu Vasilescu, acestuia, de a merge și de a-și cere scuze judecătorului.

„Un cadru universitar a adus la cunoştinţa conducerii instituţiei faptul că, în contextul susţinerii examenului menţionat, un student cu care a avut un diferend şi-a declinat calitatea de ofiţer al Direcţiei Generale Anticorupţie prezentând şi o legitimaţie de serviciu. Având în vedere aceste aspecte, conducerea instituţiei a solicitat ofiţerului în cauză lămuriri cu privire la situaţia prezentată, ocazie cu care a purtat o discuţie cu acesta.

În contextul discuţiei menţionate, ofiţerul a confirmat faptul că a avut un schimb de replici în contradictoriu cu un cadru universitar şi, totodată, a confirmat faptul că l-a încunoştiinţat pe acesta despre calitatea lui de ofiţer DGA. Discuţia purtată la începutul lunii iulie a.c. cu ofiţerul în cauză a avut ca scop clarificarea unei situaţii, prezentată conducerii DGA ca fiind una nepotrivită pentru profilul şi atitudinea unui ofiţer de poliţie al Direcţiei Generale Anticorupţie”; se arată în punctul de vedere remis de DGA.

Oficialii instituţiei precizează că ofiţerul DGA lucrează de aproximativ un an la Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt, fiind definitivat de curând în profesie ca ofiţer cu atribuţii pe linie de prevenire a corupţiei.

„Totodată, precizăm faptul că faţă de ofiţer nu s-a dispus nicio măsură disciplinară şi că acesta nu se află în cursul vreunei cercetări de natură disciplinară”, mai transmite DGA.