UE a refuzat să ofere Ucrainei garanţii de securitate
- Julieta Savitchi
- 9 august 2023, 08:12
Uniunea Europeană a refuzat să ofere Ucrainei garanţii de securitate pe motiv că, spre deosebire de NATO, nu este o organizaţie de apărare.
Motivele refuzului UE
„Uniunea Europeană nu va oferi Ucrainei garanții de securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Extern al Uniunii Europene, Peter Stano. Potrivit DW, Stano a justificat acest lucru spunând că Uniunea Europeană, spre deosebire de NATO, nu este o organizație de apărare.
Nu suntem o organizație de apărare. Aceasta este o discuție pentru NATO și fiecare ţară luată în parte, dar nu pentru Uniunea Europeană ca organizație, a spus funcţionarul european.
Stano a menționat că Uniunea Europeană sprijină Ucraina în mai multe domenii, inclusiv în sfera militară, de exemplu, prin finanțarea furnizării de arme pentru a se proteja împotriva agresiunii ruse. În ceea ce privește în mod specific garanțiile de securitate, el a menționat că Uniunea Europeană „le poate sprijini, dar în sine nu este un garant al securității”.
Comentând declarația adoptată la sfârșitul summitului UE din iunie, conform căreia Uniunea Europeană și statele membre sunt pregătite să contribuie la viitoarele angajamente de securitate față de Ucraina, Stano a menționat că garanțiile de securitate sunt o chestiune pentru statele membre individuale, și nu pentru întreaga UE.
„Este apanajul statelor membre, care au modalități de a oferi astfel de garanții”, a conchis el.
Garanții de securitate pentru Ucraina
Ucraina dorește ca partenerii occidentali - NATO, UE și țări individuale - să îi ofere garanții de securitate de neagresiune în viitor, inclusiv din partea Rusiei. Pentru aceasta, Ucraina intenționează să adere la NATO și se așteaptă să primească garanții chiar înainte de a obține calitatea de membru.
Unele țări - Statele Unite, Franța, Germania și Marea Britanie - și-au declarat deja disponibilitatea de a acționa ca garanți de securitate pentru Ucraina. În același timp, unele țări UE s-au opus furnizării de garanții de securitate pentru Ucraina la nivelul UE. În special, acest lucru a fost declarat de cancelarul austriac Karl Nehammer și, potrivit acestuia, Irlanda, Cipru și Malta ar fi, de asemenea, împotrivă să adopte o poziție similară.