Austria se menține ferm pe poziție. Ministrul austriac de interne, anunț despre Schengen
- Andreea Vlad
- 2 august 2023, 08:30
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a confirmat poziția Austriei împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen.
Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a reiterat poziția țării sale față de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Ministrul de interne: 5.900 de străini scoși din Austria în primele 6 luni ale anului
Potrivit datelor prezentate de oficial, în prima jumătate a anului, 5.900 de străini au fost scoși de bună voie și forțat din țară. Reprezintă cu 20% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, scrie publicația bulgară Sega, citată de Rador.
„În prima jumătate a anului, mai mulți solicitanți de azil au părăsit Austria, față de noile cereri depuse pentru azil”, a declarat Karner la o conferință de presă, fiind citat de presa austriacă.
Pe de altă parte, potrivit Ministerului de Interne, separat, aproximativ 18.500 de persoane au evitat procedura de acordare de azil, părăsind țara la cerere. „Acesta este un bilanț pozitiv, dar nu este un motiv de sărbătoare, ci o obligație de a continua să lucrăm susținut în această direcție”, a mai spus ministrul austriac de Interne.
Austria nu vrea România în Schengen
Karner a respins acuzațiile conform cărora polițiști austrieci sunt implicați indirect în „pushback” ilegal (un termen folosit pentru migranții care revin imediat înapoi). În acest sens, Karner a clarificat lucrurile într-un interviu radio: „Adevărul este că „pushback” este o respingere forțată la graniță. Acest lucru este ilegal, este adevărat. Dar este permis ca oamenii să fie întorși înapoi la frontieră, dacă nu au șansa de a intra legal. Asta face Austria, asta e evident că face Ungaria, asta face Germania cu Austria, aceasta este o practică normală”.
În pofida tendinței de reducere a numărului de solicitanți de azil, Karner dorește ca Austria să își mențină impunerea veto-ului cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen. Controlul la frontieră face parte din acest proces, deci situația rămâne neschimbată, a mai precizat ministrul austriac de interne.
Eugen Tomac cere despăgubiri Austriei
Eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a anunțat pe 1 august, într-o conferință de presă, că toate companiile românești afectate de opoziția Austriei față de aderarea României la spațiul Schengen se pot alătura procesului pe care l-a intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Europarlamentarul a inițiat procesul la CJUE pe 6 februarie, contestând decizia din 8 decembrie, prin care Croația a fost admisă în spațiul Schengen, iar România și Bulgaria au fost excluse.
Eugen Tomac va formula o nouă acțiune împotriva Consiliului UE, reclamând încălcarea prevederilor Tratatelor prin inacțiunea acestuia referitor la integrarea României în spațiul Schengen.