Aplicarea deciziei CJUE pe prescripție e arbitrară. Nu poate redeschide dosarele marilor corupți

Aplicarea deciziei CJUE pe prescripție e arbitrară. Nu poate redeschide dosarele marilor corupți

Un reputat judecător de drept penal a explicat efectele deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene  privind aplicarea deciziilor CCR și ICCJ pe prescripție.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, luni, în urma sesizării Curții de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european.

În baza unei decizii din mai 2022 a Curții Constituționale privind aplicarea retroactivă a prescripției au fost închise mii de dosare penale, hotărârea declanșând un val de achitări.

Decizia CJUE nu se aplică în spețe de corupție

Andi Malaliu a părăsit sistemul în urmă cu două luni, fiind considerat unul dintre specialiștii români în drept penal.

Judecător la Tribunalul București până de curând, Andi Malaliu exclude o posibilă aplicare a deciziei CJUE în alte cauze decât infracțiunile care contravin intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracțiuni care au făcut obiectul litigiului de la CJUE.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Andi Malaliu a explicat că hotărârea CJUE nu va avea absolut niciun efect asupra dosarelor care nu vizează infracțiuni aduse intereselor financiare ale UE. Mai precis, punctează Malaliu, aceasta nu se aplică în spețe de corupție. În plus, decizia CJUE nu are niciun efect asupra cauzelor soluționate definitiv prin intervenția prescripției. Genul acesta de hotărâri nu pot fi supuse revizuirii sau recursului în casație, a punctat judecătorul de drept penal.

CJUE încalcă flagrant legea penală mai favorabilă

Pe de altă parte, judecătorul a observat că decizia CJUE încalcă în mod flagrant principiul legalității incriminării și al legii penale mai favorabile. Decizia este chiar susceptibilă să încalce drepturi fundamentale, precum dreptul la libertate și dreptul la apărare. În viziunea lui Andi Malaliu,  instanțele trebuie să aplice în continuare deciziile CCR 297/2018 și 358/2022 și decizia ICCJ 67/2022 pentru soluționarea unei chestiuni de drept, cum au făcut și până acum. Motivul este acela că drepturile fundamentale ale omului reprezintă o valoare ce trebuie să beneficieze de o protecție superioară principiului supremației dreptului comunitar, completează judecătorul.

Această opinie, potrivit căreia decizia CJUE se poate aplica strict în cazurile care vizează infracțiuni ce aduc atingere intereselor financiare ale UE, este aproape unanimă în rândul multor judecători reputați, notează Lumea Justiției.