Zeci de mine, descoperite în apropiere de o plajă aglomerată din Turcia
- Julieta Savitchi
- 31 iulie 2023, 23:17
28 de mine au fost descoperite în apropiere de una din cele mai aglomerate plaje de lângă Istanbul, Turcia.
Minele se aflau la doar 10 metri de la ţărm
Autorităţile au închis plaja Sofular din staţiunea Şile de la Marea Neagră de lângă Istanbul, Turcia, unde au găsit 28 de mine neexplodate. Obuzele au fost găsite la 10 metri de la ţărm.
„Pe 30 iulie, la ora locală 10:00, în timpul scufundării scafandrilor, au fost găsite cel puțin 28 de muniții, dintre care opt au fost scoase la țărm pentru distrugerea ulterioară”, au declarat autorităţile de la Istanbulul, citate de presa locală.
Obuzele găsite vor fi neutralizate miercuri. Scafandrii continuă să exploreze fundul mării de lângă plaja Sofular care rămâne închisă.
„Toate celelalte plaje din Şile, cu excepţia Sofularului, sunt deschise turiştilor, acolo nu au fost probleme”, susţine poliţia locală.
Staţiunea balneară Şile de lângă Istanbul este supranumită „perla Turciei de la Marea Neagră”, fiind renumită în întreaga lume pentru plajele pitoreşti. Sezonul estival la Şile este mai scurt comparativ cu staţiunile de la celelalte mări care se mărginesc cu Turcia. Astfel, în lunile de vară staţiunile de la Şile sunt foarte aglomerate.
Ruşii, cu explicaţiile lor
Deocamdată nu se cunoaşte cum au ajuns minele acolo şi nici cine sunt producătorii.
Experţii militari din Rusia s-a grăbit să găsească o explicaţie, comentând pentru presa afiliată Kremlinului că plaja turcească ar putea fi închisă din cauza minelor ucrainene aflate în derivă. Potrivit presei ruse, „descoperiri” similare au fost deja întâlnite pe litoralul României, precum și în apropierea strâmtorii Turciei.
Pe de altă parte, experţii militari turci nu exclud că minele ar fi fost aduse de curenţii maritimi în urma exploziei de la centala Nova Kahovka din Ucraina.
Marea Neagră devine periculoasă din cauza războiului din Ucraina
Amintim că de invazia Rusiei în Ucraina, valurile au adus mine maritime în mod repetat pe coasta României, Turciei și a Bulgariei.
O mină marină plutind în derivă a fost observată, în martie 2022, de un pescador, în Marea Neagră, la 70 de kilometri de Capul Midia. Dispozitivul a fost distrus, prin detonare de la distanță.