Consulatul Rusiei la Chișinău se închide! Gest diplomatic grav al Moscovei

Consulatul Rusiei la Chișinău se închide! Gest diplomatic grav al Moscovei

Ambasada Rusiei în Republica Moldova anunță suspendarea temporară a activității în cadrul secției consulare. Această decizie a fost comunicată de diplomația rusă la Chișinău și a fost anunțată cu o zi în urmă, pe data de 29 iulie.

Consulatul Rusiei la Chișinău se închide! Gest diplomatic grav al MoscoveiAnunțul privind suspendarea temporară a activității secției consulare a Ambasadei Rusiei la Chișinău vine la scurt timp după ce Republica Moldova a expulzat 45 de angajați din cadrul misiunii diplomatice a Rusiei în țară.

Ambasada Rusiei la Chișinău se închide pe o perioada nedeterminată

Pe site-ul oficial al Ambasadei Rusiei, un anunț important subliniat cu roșu informează că secția consulară își va sista temporar activitatea din 5 august 2023 - sâmbătă. Cu toate acestea, anunțul menționează că decizia a fost luată doar „din motive tehnice”, fără a oferi alte detalii suplimentare.

Republica Moldova a luat decizia de a reduce numărul de diplomați ruși în țară la doar 10, iar cel al personalului tehnic la 15, în urma unei investigații jurnalistice care a relevat că pe acoperișul instituției diplomatice au fost montate 28 de sisteme de antene capabile să intercepteze orice tip de semnale la distanță lungă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest număr impresionant de dispozitive este aproape de două ori mai mare decât cel din Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO.

Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, iar această descoperire a stat la baza măsurii luate de Republica Moldova pentru a reduce prezența diplomatică rusă în țară.

Rusia promite un răspuns Chișinăului

Miercuri, Rusia a emis un avertisment cu privire la decizia guvernului Republicii Moldova de a expulza 45 de membri ai ambasadei ruse, considerând această măsură drept o nouă manifestare a „rusofobiei” și a „politicii inamicale” promovată de către liderii de la Chișinău în relația cu Rusia.

Amenințarea cu un răspuns din partea Moscovei relevă creșterea tensiunilor dintre cele două țări și complică relațiile diplomatice dintre ele. Decizia guvernului moldovean a fost catalogată de reacţionat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova drept „un nou pas al regimului de la Chişinău către distrugerea relaţiilor bilaterale” cu Rusia.

„Considerăm că este vorba despre acţiuni inamicale şi nefondate, care nu vor rămâne fără răspuns”, a adăugat ea.