Și dacă Bitcoin a atins un maxim? Ce ar putea schimba asta pentru prețul aurului în viitor, dacă ar schimba ceva?
Cu ani în urmă, lumea era fascinată de idea de a cumpăra aur, dar nu voia să îl depoziteze în casă, să plătească pentru custodie și asigurare în cazul în care era necesar să fie transferat și așa mai departe. Diferența de cerere a fost acoperită de tot felul de conturi e-gold, e-bullion și de conturi la comun.
Nu este clar dacă aceste conturi e-gold erau susținute cu adevărat de aur fizic (și nu doar prin hedging cu contracte futures). Analiștii intransigenți susțineau că, dacă nu-l ții în mână, este doar "aur pe hârtie", nu este ceva real, care să ofere protecție în cazul unor turbulențe financiare majore. Alții susțineau că, dacă ai seria lingourilor pe care le deții exact, cel mai probabil există și oferă o protecție reală.
Apoi au venit ETF-urile - GLD în 2004, iar SLV în 2006 (declanșând o prăbușire temporară a prețului argintului, nedumerindu-i pe mulți dintre cei care nu știau de regula nescrisă "buy-the-rumor-sell-the-fact" din piață).
Dezbaterea cu privire la faptul dacă acestea sunt susținute de aurul fizic continuă. Și cu cât mai multe dovezi ("dovezi"?) prezintă o parte ( credulii / cei care se îndoiesc de existența acestor metale), cu atât mai multe reacții negative provoacă de cealaltă parte.
În altă ordine de idei, există unele ETF-uri care permit răscumpărarea fizică a metalelor (adică, poți să mergi acolo și să iei lingourile), ceea ce presupune că acestea trebuie să fie acolo, o soluție pentru cei care doresc să găsească un echilibru între confort și siguranță.
Și tocmai când se părea că situația în cazul alternativelor la monedele fiduciare și a mijloacelor prin care se pot deține este una stabilă...
Au apărut criptomonedele, care au schimbat radical peisajul.
La început, era doar Bitcoin, dar, la scurt timp, s-au alăturat și altele.
Metalele prețioase și ascensiunea criptomonedelor
Când au apărut criptomonedele, acestea erau ca un puști cool în cartier. Viitorul a sosit, în sfârșit! O alternativă reală la dolar, euro, yen și alte monede fiat, care nu este complicată. Mai avea și un aer "futurist".
La fel ca acțiunile miniere, doar că mai cool, cu mai mult potențial. Sau, cel puțin așa părea.
Piața metalelor prețioase și piața criptomonedelor au devenit din ce în ce mai asemănătoare în timp. Nu din punct de vedere fundamental, ci prin prisma percepției investitorilor.
Bitcoin era ”metalul” emblematic, cu un preț mare pe unitate - la fel ca aurul (și prețul său).
Ethereum a devenit contrapartea mai utilă (contracte inteligente), care era încă mai ieftină în termeni nominali - la fel ca argintul (și multiplele sale utilizări în domeniul industrial, cu rezerve mai mici și așa mai departe).
În cele din urmă, au apărut multe altcoins care promiteau îmbogățiri rapide - la fel ca acțiunile miniere care apar peste noapte. Unele dintre aceste altcoins au oferit câștiguri masive, exact ca niște companii miniere începătoare, care descoperă un zăcământ bogat, în timp ce altele au irosit pur și simplu tot capitalul investitorilor, la fel ca niște companii miniere care își declară falimentul.
Inițial, existau diferențe mai mari în ceea ce privește evoluția prețurilor. Acestea au reacționat în mod negativ la evoluția indicelui dolarului (mă rog, erau doar niște alternative la monedele fiat, așa că nu e de mirare că lucrurile au stat așa), dar în moduri oarecum diferite. Cu toate acestea, în timp, aceste diferențe au început să se estompeze.
Aur, Argint, Acțiuni Miniere și Bitcoin - Considerente Tehnice
În prezent, se pare că piața criptomonedelor și cea a metalelor prețioase sunt destul de bine sincronizate.
Să aruncăm o privire la graficul de mai jos pentru a aprofunda.
Graficul cu lumânări reprezintă Bitcoin, iar graficele liniare reprezintă Aurul, Argintul și Direxion Daily Gold Miners Index - un ETF pe aur utilizat ca indicator pentru acțiunile miniere. Ultima dată când Bitcoin și metalele prețioase s-au mișcat în mod diferit a fost la începutul anului 2022. Atunci, aurul, argintul și acțiunile miniere au evoluat ascendent într-un mod vizibil, în timp ce Bitcoin a înregistrat doar o creștere modestă.
Performanța Bitcoin la acel momente este oarecum de înțeles - a urmat unei formațiuni de tip double-top și nu a avut forța de a mai ”accelera” încă o dată.
În orice caz, de atunci, ambele piețe, cea a metalelor prețioase și cea a criptomonedelor, au început să se miște în tandem.
Mai exact, după maximul de la începutul anului 2022, toate au căzut simultan.
Bitcoin a depășit pragul de 60 de mii de dolari și a scăzut la 15 mii de dolari. De la aceste niveluri, a început să recupereze.
Apropo, își mai amintește cineva cât de pesimistă era toată lumea la acea vreme? A fost foarte interesant să vedem, încă o dată, cum o scădere excesivă poate genera o creștere și viceversa. Când Bitcoin era la peste 50 de mii de dolari, toată lumea era ceva de genul "todamoon!". În timp ce Bitcoin a scăzut și apoi a corectat, același lucru s-a întâmplat și pe piața metalelor prețioase. Din trioul menționat mai sus: aur, argint și acțiuni miniere, mișcarea prețului celor din urmă a fost cea mai în ton cu ceea ce s-a întâmplat cu prețul Bitcoin.
Avertisment pentru investitori
Nu este o coincidență faptul că evoluția acestora a fost una corelată - totul are sens la nivel fundamental. Există câteva lecții pe care investitorii ar trebui să le învețe din 2022 pentru viitor.
Asta înseamnă, prin urmare, că indiciile de pe piața Bitcoin se vor transpune probabil și în perspectivele pieței metalelor prețioase - în perspectivele acțiunilor miniere.
Așadar, ce ne spune graficul Bitcoin în acest moment?
S-ar putea să ne spună "hei, probabil că revenirea mea este aproape de final și sunt pe cale să cad".
Conform analizei tehnice, cel mai probabil se va ajunge la un nivel maxim în ceea privește prețul Bitcoin. Mai ales că, în termeni nominali, prețul s-a dublat față de minimul recent. Piețele (nu doar metalele prețioase și acțiunile, ci și piața forex și cea a materiilor prime precum petrolul, cuprul și alte mărfuri) adoră aceste cifre rotunde - acest lucru este valabil nu doar pentru nivelurile de preț, ci și pentru performanță. Și, apropo de cifre rotunde, nivelul de 30.000 de dolari pe care Bitcoin l-a atins recent este, într-adevăr, o cifră foarte rotundă.
Toate dele de mai sus au sens și din punct de vedere fundamental. CBDC (Central bank digital currencies), cunoscute și drep criptomonede guvernamentale, încep să capete dimensiuni reale. Dacă guvernele și instituțiile financiare vor dori să impună utilizarea propriilor criptomonede, le va fi destul de ușor să interzică sau să taxeze în mod categoric utilizarea altor criptomonede precum Bitcoin. Acest risc este din ce în ce mai real, ceea ce înseamnă că atracția pentru criptomonede ar putea să scadă.
Așadar, dacă Bitcoin scade din nou, se previzionează că prețul aurului va scădea deopotrivă, iar acțiunile miniere vor fi probabil afectate în cea mai mare măsură.
Graficul de mai sus arată că performanța acțiunilor miniere a fost una de-a dreptul mediocră în ultima vreme comparativ cu cea a aurului. Iar atunci când Bitcoin scade este posibil ca acest fenomen să fie amplificat.
Și, așa cum părea improbabil scenariul în care criptomonedele să-și revină și apoi să se prăbușească de la 60 de mii de dolari (pentru ca mai apoi să-și dubleze valoarea de la 15 mii de dolari), ”puțin probabilul” declin al metalelor prețioase și al acțiunilor miniere ar putea să îi ia pe mulți prin surprindere. Ai fost avertizat!