Prognoza meteo, 20 iulie. Canicula persistă și astăzi în majoritatea regiunilor țării

Prognoza meteo, 20 iulie. Canicula persistă și astăzi în majoritatea regiunilor țării Caniculă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Încă o zi caniculară, conform anunțului făcut de meteorologi. În mare parte din țară, termometrele vor înregistra temperaturi extrem de ridicate, la fel ca și în zilele anterioare.

Gradul de instabilitate al vremii va fi ridicat în vestul și în sudul țării și local la munte, în nord și în centru. Vor fi perioade cu intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55…70 km/h, iar în Banat și în vestul Olteniei, 70…90 km/h și izolat peste 100 km/h, vijelii, grindină, descărcări electrice frecvente și averse torențiale. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp. Temperaturile minime se vor încadra între 12 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 24 de grade pe litoral.

Vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse, iar probabilitatea pentru vijelie și grindină va fi ridicată. Temperatura minimă va fi de 20…22 de grade.

Cum va fi vremea în România

Vremea va fi în continuare călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar canicula va persista în Muntenia, Dobrogea, jumătatea sudică a Moldovei și a Olteniei, unde disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade în Maramureș și în jurul a 37 de grade mai ales în Bărăgan și Podișul Dobrogei, iar minimele termice vor fi cuprinse în general între 14 și 22 de grade. În majoritatea regiunilor, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin dezvoltări noroase convective, averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului; fenomenele vor fi mai frecvente în nord-nord-vest și centru, în zonele de deal și de munte, se vor semnala cu caracter local în sud și sud-est și pe spații mici în rest. Se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate (pe alocuri de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp), iar probabilitatea pentru vijelii și grindină va fi ridicată.

Vremea în București

Valul de căldură se va menține. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 35…37 de grade, iar cea minimă de 20…22 de grade. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice și averse, iar probabilitatea pentru vijelie și grindină va fi ridicată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News