Cod portocaliu de caniculă. Când scăpăm de căldura excesivă și câte zile

Cod portocaliu de caniculă. Când scăpăm de căldura excesivă și câte zile Sursa: arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă în mai multe zone ale țării. Vor fi temperaturi de peste 38 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă în judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti.

Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20...22 de grade.

ANM a emis și o avertizare de Cod galben de caniculă în judeţele din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi între 17 şi 22 de grade.

Ne puteți urmări și pe Google News

Canicula sufocă Europa și SUA

Canicula afectează și alte țări din Europa. Agenția Spațială Europeană (ESA) a transmis că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia s-ar putea confrunta cu condiții extreme în următoarea perioadă. ESA monitorizează temperaturile terestre și maritime prin intermediul sateliților săi. Cea mai ridicată temperatură care a fost înregistrată vreodată în Europa a fost în Sicilia, în luna august a anului 2021, 48,8 grade Celsius.

Sursa foto: G?nter Albers | Dreamstime.com

Temperaturi ridicate au fost înregistrate și în statele centrale din Europa, precum Germania și Polonia. Cele două țări se numără printre cele mai afectate de caniculă. Canicula va persista și în SUA. Cel puțin 113 milioane de americani din Florida, Texas și California vor fi afectați de temperaturile ridicate. În următoarele zile mercurul din termometre va ajunge până la valoarea de 43 de grade Celsius în SUA.

Autoritățile i-au sfătuit pe oameni să nu iasă afară la orele prânzului și să lucreze de acasă. Este recomandat să consumăm cel puțin 1,5 litri de apă, ceaiuri puțin îndulcite sau sucuri naturale în zilele caniculare. Specialiștii le recomandă șoferilor să folosească sistemele de climatizare din autoturisme și să evite călătoriile la orele prânzului.