E.Coli în apa mării. Care sunt riscurile pentru sănătate

E.Coli în apa mării. Care sunt riscurile pentru sănătateSursă: Arhivă EVZ

Recent, cantități mari de bacteria E.Coli au fost detectate în apa mării din stațiunea Eforie Nord, iar românii deja iau în calcul să-și anuleze vacanța pe litoral. Totuși, există un risc și mai mare pentru sănătate, care trebuie să fie luat în considerare.

Doctorul Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, încurajează românii să nu renunțe la concedii în urma descoperirii bacteriilor E.Coli în apa mării, menționând că microorganisme există peste tot, de altfel, ci ar trebui să acordăm o atenție mai mare altui aspect.

E.Coli nu trebuie să fie motiv de îngrijorare pentru români

Oamenii ar trebui să fie liniştiţi, discutam în urmă cu câteva săptămâni despre holeră şi despre riscul ca din Ucraina să vină agentul patogen şi nu s-a întâmplat nimic, spuneam şi atunci că riscul este mic. Mecanismul de funcţionare, calitatea apelor din România înseamnă o monitorizare permanentă. Există nişte parametri.

Dacă, la un moment dat, există o concentraţie mai mare nu înseamnă decât că este ceva episodic şi că la un moment dat când s-a făcut o măsurătoare este o concentraţie mai mare.

Că de aici să ne gândim că acea concentraţie mai mare va fi şi în apa de băut, că va duce la boala efectivă, este distanţă foarte mare. Vorbim de apa de mare, nu de o apă care să fie potabilă”, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, mult mai îngrijorătoare sunt infecțiile digestive, care ar putea fi declanșate de mâncarea pe care o consumăm în vacanță și care, de cele mai multe ori nu este ținută în condițiile optime.

Dacă tot vorbim de bacterii, facem infecţii digestive, alimentare, dacă mergem în vacanţă, mai important decât să mă gândesc că este o concentraţie în apa mării mai bine mă gândesc că am un risc real să fac toxiinfecţie alimentară, că persoanele vârstnice, copiii, sau cei cu boli cornice pot ajunge la spital, fără nicio legătură cu apa de mare”, a completat medicul Marian Marinescu.

El a evidențiat că la Institutul Matei Balș au crescut cu cel puțin 50% în ultima lună cazurile de infecții digestive.

Regulile de igienă nu trebuie uitate

Medicul Adrian Marinescu a mai punctat că la fel ca în pandemie, și acum trebuie să aplicăm regulile de igienă și să fim extrem de atenți de unde alegem să mâncăm sau să ne hidratăm.

Prevenţia este ceea ce am văzut în pandemie, poate ne-a ajutat, regulile de igienă care par un clişeu, spălarea mâinilor de câte ori e nevoie. Contează de unde mănânc, de unde iau alimentele, de unde mă hidratez”, a mai spus medicul pentru Prima News.