Cea mai căutată facultate din România. Un număr record de candidați s-au înscris
- Andra Puiu
- 17 iulie 2023, 17:05
Absolvenții de liceu aleg în aceste zile facultățile la care să își continue studiile. Peste 1.000 de studenți s-au înscris la examenul de admitere al unei facultăți din Iași. Reprezentanții instituției de învățământ au transmis că a fost înregistrat un record în acest an.
Peste 1.000 de absolvenți de liceu s-au înscris la examenul de admitere al Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași. Concurența este mult mai mare față de anii precendeți. În acest context, mulți dintre elevii de liceu s-au orientat către universități din Brașov, Cluj-Napoca sau București, unde au găsit același profil. Viitorii studenți vor să fie siguri că vor studia domeniul pe care și-l doresc.
Cei mai mulți dintre ai au fost atrași de salariile mari din domeniul IT. Unii dintre ei au spus că în afara României cei care lucrează în IT câștigă și 10.000 de euro. În ultimii ani, tot mai mulți absolvenți de liceu s-au îndreptat către profesia de programator. Aproape 1.100 de candidați s-au înscris la examenul de admitere al facultății din Iași, ceea ce înseamnă că sunt mai mult de trei candidați pe un singur loc. Elevii au aflat pe parcursul zilei de azi, 17 iulie, rezultatele de la examen.
Concurența mare la facultățile de IT în 2023
Sara Grigorice a terminat liceul în Bacău, dar își dorește să își continue studiile la Iași. Tânăra absolventă de liceu a spus că vrea să devină programator și se pregătește intens pentru examenul de admitere la facultate. Sara a luat în calcul și alte facultăți din România cu aceeași specializare. „Este de viitor Informatica şi sincer ajută. Am văzut că în afară sunt salarii şi de 10.000 de euro. Să fim siguri, niciodată nu strică o opțiune în plus”, a spus absolventa de liceu.
Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași, Vasile Manta, a declarat că la înscrierile din 2023 a fost înregistrat un record de studenți care își doresc să urmeze această specializare. Statisticile arată că trei candidați se luptă pentru un singur loc. „De obicei aveam 2-2 și ceva, acum avem peste trei candidați pe loc la români și la românii de pretutindeni peste șapte pe loc. Se vede o dorința de a lucra în domeniul IT”, a spus profesorul Vasile Manta pentru Observatornews.ro.