Un lider al opoziţiei din Tiraspol, împuşcat în propria casă

Un lider al opoziţiei din Tiraspol, împuşcat în propria casă

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost omorât noaptea trecută în propria casă. Acesta se afla în opoziţie faţă de regimul de la Tiraspol şi a fost eliberat din detenţie cu câteva luni în urmă.

Oleg Horjan a fost împuşcat

Anunțul a fost făcut de Mark Tkaciuk, cu care comuniștii transnistreni aveau o relație de colaborare, dar și de liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenadii Ziuganov, care a vorbit despre asasinarea lui Horjan la o conferință de presă la agenția TASS.

Corpul neînsuflețit al lui Oleg Horjan a fost găsit de soție, alături de un seif deschis, care era gol în momentul depistării, anunță autoritățile din regiunea transnistreană.

Poliția din Republica Moldova confirmă omorul lui Oleg Horjan și anunță că liderului comuniștilor din regiunea transnistreană a fost împușcat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chişinăul reacţionează

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a venit cu un comentariu în legătură cu omorul lui Oleg Horjan. Biroul a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova.„Cu deosebită consternare am aflat despre decesul violent în apropiere de Tiraspol al cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan, activist civic din stânga Nistrului. Biroul a sesizat instituțiile naționale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Concomitent, am propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în Moldova, care să se deplaseze la fața locului pentru o cercetare independentă a circumstanțelor acestei fapte tragice Biroul condamnă cu vehemență acțiunile criminale care atentează la viața și sănătatea oamenilor”, se arată într-un comunicat al Biroului.

În opoziţie faţă de conducerea de la Tiraspol

Deşi era liderul unui partid pro-rus, Horjan a fost considerat ca fiind în opoziție față de regimul de la Tiraspol. Anterior nterior acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru organizarea unui miting.

După patru ani de detenție, liderul comuniștilor transnistreni, Oleg Horjan, a fost eliberat. Pe 6 demebrie 2022 mai mulți susținători ai partidului comunist din regiune l-au așteptat pe Horjan să iasă din pereții Penitenciarul nr. 1 din Hlinaia, Grigoriopol.

După eliberare, acesta a fondat „Uniunea forțelor de opoziție din Transnistria”.