Ungurii nu vor ca UE să mai dea bani Ucrainei

Ungurii nu vor ca UE să mai dea bani Ucrainei Viktor Orban lansează o consultare națională în Ungaria. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

O parte importantă din populația Ungariei nu este de acord cu plățile suplimentare impuse țărilor din Uniunea Europeană, pentru sprijinirea Ucrainei, aflată în război cu Rusia.

Aproximativ 64% dintre unguri sunt împotriva unei propuneri a Comisiei Europene ca statele UE să efectueze plăţi suplimentare pentru a furniza un nou sprijin financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani, a anunţat vineri cotidianul Magyar Nemzet, citând un sondaj al Institutului Nezopont, relatează MTI.

Un sondaj care arată că ungurii nu vor să mai dea bani pentru Ucraina

Sondajul care se axează pe opiniile ungurilor privind propunerea Comisiei, arată că doar 28% dintre ei o consideră acceptabilă, scrie ziarul. În acelaşi timp, circa 13% dintre cei care susţin planului Bruxellesului afirmă că nu l-ar sprijini dacă Ungaria nu ar beneficia, drept consecinţă, de fondurile UE alocate ţării.

În total, 77% dintre respondenţi susţin că ar fi incorect să i se ofere UE resurse datorate Ungariei pentru a ajuta Ucraina în schimb.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un total de 38% dintre votanţii de stânga susţin că au fost de acord cu propunerea, iar 36% au respins-o, potrivit cotidianului.

În acelaşi timp, 50% dintre votanţii de stânga susţin că ar respinge propunerea dacă ajutorarea Ucrainei ar duce la pierderea unor resurse de către Ungaria.

Circa 88% dintre ungurii care au participat la sondaj susţin că au fost de acord cu necesitatea uni armistiţiu imediat şi doar 3% susţin că războiul ar trebui să continue, mai scrie Magyar Nemzet, după cum notează Agerpres.

Critici lansate și de Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că a adus UE în "pragul falimentului" şi caută acum fonduri noi pentru a susţine nu doar ajutorul financiar pentru Ucraina, ci şi "creşterea salariilor birocraţilor de la Bruxelles", reacţia sa venind în urma cererii Comisiei Europene ca statele UE să-şi suplimenteze contribuţiile la bugetul comunitar.

Toată lumea are o singură întrebare la Bruxelles acum: unde s-au dus banii ?”, a spus Viktor Orban într-un clip video pe care l-a postat pe Facebook înaintea începerii summitului european.

Potrivit premierului ungar, Comisia Europeană a propus un amendament la bugetul UE „şi cere contribuţii suplimentare de sute de miliarde din partea statelor membre”, iar aceasta ridică întrebarea „cum s-a putut ca UE să fie împinsă în pragul falimentului”.