Presupusul autor al atacului cu bombă asupra unui politician din Odesa, reţinut la Chişinău

Presupusul autor al atacului cu bombă asupra unui politician din Odesa, reţinut la Chişinău Percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cetățean ucrainean, în vârstă de 46 de ani, dat în urmărire generală din anul 2022 de către organele de aplicare a legii din Ucraina, a fost reținut joi, 29 iunie, în Republica Moldova. Persoana reţinută urmează să fie extrădată în ţara vecină, unde este învinuită de organizarea unui atac cu bombă asupra unui politician din Odesa.

Cine este victima peroanei reţinute la Chişinău

Sursele noastre susţin că este vorba despre persoana care în toamna anului 2020 a încercat să-l omoare pe odesitul Andrii Babenko, candidat la funcţia de deputat din partea partidului Batkivşcina, condus de fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko.

Mașina în care se afla Babenko a fost ținta unei explozii. Atacul s-a produs pe o autostradă din regiunea Odesa a Ucrainei, în timp ce politicianul mergea la o întâlnire electorală.

„Iată ce s-a întâmplat! A fost plasată o bombă pe autostradă, pe care cineva a detonat-o. Am găsit detonatorul în câmp. Mașina a fost avariată. Candidatul la funcția de deputat Andrii Babenko a fost rănit ușor, dar, din fericire, totul este în regulă”, comenta atunci serviciul de presă al Procuraturii din regiunea Odesa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politicianul a scăpat cu viață ca prin minune și a suferit câteva răni ușoare. Un echipaj medical i-a acordat primul ajutor, ulterior bărbatul a fost transportat la o clinică privată, unde a fost operat.

Aceasta nu este prima tentativă de asasinat asupra politicianului. În 2018, a fost ținta unui atentat cu mașină-capcană, în urma căruia a fost rănit.

Conform legislației Ucrainei, acesta riscă de la 10 la 15 ani de închisoare sau detențiune pe viață.

Ce spune poliţia din Chişinău

Poliţia din Chişinău informează că străinul a fost reținut ca urmare a acțiunilor întreprinse de ofițerii Direcției investigații criminale a INI, cu suportul mascaților de la Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”.

Bărbatul a fost plasat în izolatorul de detenție provizorie pentru 72 de ore și urmează să fie prezentat în instanța de judecată pentru confirmarea mandatului de arestare, iar ulterior să fie pregătite actele pentru extrădarea acestuia în Ucraina, unde își va ispăși pedeapsa.

Presupusul asasin ar fi reuşit să ajungă în Republica Moldova în 2022, după ce organele de drept din Odesa au acumulat probe că anume el ar fi autorul atacului cu bombă asupra politicianului.