Danemarca se opune aderării Ucrainei și Republicii Moldova la UE. Blocul comunitar nu trebuie „să coboare ștacheta”
- Andra Puiu
- 30 iunie 2023, 07:43
Ministrul danez de finanţe, Lars Lokke Rasmussen, a declarat că Danemarca susține aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiri la Uniunea Europeană, dar consideră că UE riscă să se confrunta cu o mare instabilitate în plan geo-politic.
Ministrul danez de finanţe Lars Lokke Rasmussen a declarat joi, 29 iunie, că țara sa suține aderarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Uniunea Europeană. Oficialul danez consideră că UE riscă să se confrunte cu „instabilitate” în cazul în care va relaxa normele în ceea ce privește democrația și combaterea corupției.
Rasmussen a subliniat că, în ultima perioadă, se încearcă accelerarea aderării statelor menționate la UE, iar „circumstanțele geopolitice” nu reprezintă un motiv suficient pentru a grăbi acest pas. Oficialul danez a făcut referire la războiul din Ucraina. Fiecare stat care vrea să adere la UE este nevoit să își alinieze legislația la numeroase standarde europene, care încep de la climă și ajung până la domeniul muncii.
Acest proces durează, de cele mai multe ori, câțiva ani. Ministrul danez de finanțe a vorbit și despre aderarea Ucrainei la UE, dând de înțeles că blocul european nu trebuie să „coboare ștacheta” pentru ca țara atacată de Rusia să fie membră a Uniunii. De asemenea, Rasmussen a declarat că Ucraina ar trebui ajutată cu investiții și asistență, potrivit
Ucraina a îndeplinit cele mai multe condiții impuse de UE pentru aderare
Ucraina a îndeplinit doar două din cele şapte condiţii pentru lansarea procesului de aderare la UE. Cu toate acestea, un oficial european, care este familliarizat cu recomandările blocului comunitar la adresa Ucrainei, a declarat că toate reformele judiciare nu sunt necesare pentru aderarea la UE. Comisia Europeană a propus, în anul 2019, mai multe modificări la sistemul de primire a noilor ţări în UE. A fost luată această decizie și pentru a conferi mai multă greutate membrilor deja existenţi.
Hotărârea a fost luată și în contextul mai multe state, printre care Franţa şi Danemarca, s-au opus extinderii UE cu şase ţări din Balcani. Rasmussen a mai declarat că Danemarca și-a schimbat, între timp, poziția față de aderarea mai multor state la UE. Mai mult decât atât, oficiaul danez a spus că este deschis pentru o reformă internă a UE și chiar ar fi de acord cu renunţarea la votul prin majoritate pentru primirea de noi membri, potrivit Financial Times.