Investiţie de 1,4 miliarde de euro la Galaţi. Se construiește o fabrică de baterii. Câte locuri de muncă vor fi

Investiţie de 1,4 miliarde de euro la Galaţi. Se construiește o fabrică de baterii. Câte locuri de muncă vor fiSursa foto: 44668668 © Aizhong Wang | Dreamstime.com

O firmă din Belgia cu 20 de angajaţi, înfiinţată la final de 2019, urmează să construiască la Galaţi o fabrică de 22 GWh. Este vorba de o investiție de 1,4 miliarde de euro.

O firmă din Belgia cu 20 de angajaţi, înfiinţată la final de 2019, urmează să construiască la Galaţi o fabrică de 22 GWh. Belgienii de la Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) au anunţat oficial demararea proiectului noii fabrici de baterii litiu-ion pe care o vor construi la Galaţi, în urma unei investiţii de 1,4 miliarde de euro.

Investiţia a fost parafată la pri­măria din Ninove, Belgia, alături de ministrul economiei Ştefan-Radu Oprea, fostul ministru al economiei Florin Spătaru alături de premierul belgian Alexander de Croo şi Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi. Bateriile vor fi produse pentru maşini electrice, dar şi pentru stocarea energiei rege­nerabile. Investiţia din a doua etapă s-ar ridica la 200 mil. euro, astfel încât investiţia totală ar fi la 1,6 mld. euro.

„Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE.

Când va fi gata fabrica de la Galați

În mai, ABEE a semnat un acord pentru producţia de sisteme de management pentru baterii în Macedonia de Nord, parafat de Noshin Omar, CEO al ABEE şi Jovan Despotovski, directorul Zonelor de Dezvoltare Industriale şi Tehnologică. Investiţia din Macedonia de Nord se ridică la circa 40 mil. euro şi va avea o capacitate de circa 300.000 de unităţi, iar acesata ar demara în 2024. Spre comparaţie, fabrica din România ar avea o capacitate de 22 GWh, adică suficient pentru a livra anual baterii pentru 354.000 de maşini electrice precum Volkswagen ID3, care are o baterie de 62 kWh. Fabrica ar putea ajunge la capacitatea maximă de producţie în 2026-2027, potrivit presei belgiene. În plus, fabrica va avea şi o capacitate de reciclare de 50.000 de tone anual odată cu faza a doua a investiţiei care se va derula în perioada 2028-2030, potrivit ZF.

Ne puteți urmări și pe Google News