Ce ne facem cu generalii?

Ce ne facem cu generalii?

Pionul de sacrificiu. Luni, în podcastul ”Evenimentul Zilei”, alături de Dan Andronic, Cătălin Harnagea și Mirel Curea ( https://www.youtube.com/watch?v=Qekb7elwmbw ) am explicat că planul wagneriadei e similar cu cel al mineriadei din ianuarie 1999: răsculații intră în Capitală, se lasă cu devastări și violențe, după care a doua zi ”un grup de generali patrioți” scoate tancurile, îi împușcă pe răsculați și preia conducerea Statului în aplauzele poporului, ”Armata e cu noi!”

Pe bună dreptate, domnul Curea a adăugat că la fel au evoluat lucrurile și cu rebeliunea legionară din ianuarie 1941: Antonescu i-a lăsat pe răsculați să se compromită prin devastări și violențe, apoi a scos trupa și a făcut ordine, ”Armata e cu noi!” Iar în aceeași seară, președintele Vladimir Putin a avut amabilitatea să ne confirme că, într-adevăr, Prigojin e un pion de sacrificiu scos la înaintare de un grup de generali, adevărații organizatori ai loviturii de Stat: "organizatorii revoltei, după ce și-au trădat țara, poporul, i-au trădat și pe cei pe care i-au târât în această crimă: i-au mințit, i-au împins la moarte, sub foc, pentru a-i împușca pe ai lor." Îi mulțumim pe această cale.

Grupul. Dosarul penal al lui Prigojin a fost închis, wagneriții au libertatea de a se întoarce pe front sau de a se refugia în Belarus. Dar, așa cum spuneam eu și confirmă acum domnul Putin, adevărații organizatori ai wagneriadei sunt câțiva generali, un grup (”organizație”) care ”avea blat” cu Prigojin, care i-a asigurat trecerea frontierei de Stat fără probleme, intrarea liberă în Comandamentul Sud și parcurgerea traseului Rostov – Lipețk, fără opreliști. În ceea ce privește acest grup, Vladimir Putin a fost categoric: „Cei responsabili de rebeliune vor fi aduși în fața justiției. Acești trădători și această organizație au făcut ceea ce au făcut neonaziștii de la Kiev. Ce au făcut ei este ca o amenințare externă.” 

După ce a pus astfel lucrurile la punct, președintele Putin a avut o întâlnire la Kremlin cu participarea conducerii instituțiilor de forță: ministrul Apărării, Șoigu; secretarul Consiliului de Securitate, Patrușev; ministrul de Interne; directorul KGB/FSB;  directorul Gărzii Naționale, cel al Serviciului Federal de Securitate și, ultimul dar nu cel din urmă, Președintele Comitetului de Investigații, procurorul-șef Alexander Bastrîkin. Întâlnirea a avut caracter secret. Au fost difuzate numai 34 de secunde din expunerea lui Putin: „V-am adunat pentru a vă mulțumi pentru munca depusă în aceste câteva zile și pentru a discuta despre situația care s-a dezvoltat în acest moment, precum și pentru a vorbi despre sarcinile cu care ne confruntăm, ca urmare a evenimentelor care au avut loc în țară”.

La modul general, este limpede care sunt ”sarcinile” evocate de președinte: aducerea în fața Justiției a „acestor trădători și acestei organizații”, care au încercat să facă la Moscova „ceea ce au făcut neonaziștii de la Kiev”, anume o Revoluție Portocalie.  

Situația. Ușor de zis, greu de făcut! Fiindcă în prezent domnul Putin se află cam în situația în care s-a trezit Nicolae Ceaușescu, în dimineața de 22 decembrie 1989. Să ne amintim.

Ceaușescu era nemulțumit de neaplicarea ordinului său de reprimare cu muniție de război a revoltei populare. Toată noaptea l-a bătut la cap pe ministrul Apărării, generalul Milea, care se eschiva, cunoscând că ordinul era ilegal. Până la urmă, Milea a luat pistolul unui aghiotant și s-a sinucis. Planul lui Ceaușescu s-a năruit: intenționa să-l folosească pe Milea ca pion de sacrificiu. Concret, avea intenția, atestată după decenii de cercetările procurorilor, ca după încheierea represiunii sângeroase, să iasă în fața românilor pentru a da vina pe Milea: ”eu nu am dat asemenea ordine, ele nu se regăsesc în documente, dar acest criminal Milea a înțeles greșit, a făcut după mintea lui, a vărsat sângele românilor...”

Dezertarea pionului de sacrificiu a fost percepută de Ceaușescu ca o trădare. De fapt, situația era similară relației Hitler / Stalin în 1941: Ceaușescu se pregătea să-l trădeze pe Milea, dar Milea a acționat primul... Iar atunci, sub impulsul acestei furii, Ceaușescu a făcut greșeala care i-a adus sfârșitul: a convocat o ședință a conducerii PCR și a anunțat că generalul Milea a trădat și, descoperit, s-a sinucis. La ora 10.59 Radio România anunța: „Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca un trădător împotriva independenței și suveranității României și, dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis”. 

Atunci a început prăbușirea. Generalul Milea avea în urmă o lungă carieră militară. Sub semnătura sa fuseseră promovați sute de ofițeri, lucrase nemijlocit cu zeci și zeci de cadre militare, de la șofer la șef de Stat Major. Toți aceștia și-au amintit instantaneu ce au pățit securiștii, când a trădat Pacepa: sute de ofițeri DSS care de-a lungul anilor lucraseră cu transfugul au fost reținuți, anchetați, mulți au ajuns pe drumuri. De data aceasta, putea fi mult mai rău: Armata știa că ministrul Milea fusese amenințat explicit cu împușcarea. Și comandanții militari îl considerau pe Ceaușescu capabil să-l fi executat pe Milea: știau că în decembrie 1957, la Vadu Roșca, Ceaușescu comandase plutonul de execuție care a deschis focul împotriva țăranilor răsculați, omorând 9 și rănind 48 dintre ei.

Convinși că Milea fusese executat, convinși de iminența unei epurări sângeroase la nivelul conducerii Armatei, militarii i-au retras sprijinul lui Nicolae Ceaușescu, au fraternizat cu demonstranții, apoi trupele s-au retras în cazărmi. Ceaușescu a trebuit să ia elicopterul...

Revoluția domnului Putin. Să presupunem că în această noapte domnul Putin ordonă Miliției și FSB să aresteze și să ancheteze „acești trădători și această organizație”, adică pe comandanții militari care au avut suficientă autoritate ca să-i asigure lui Prigojin trecerea frontierei de Stat fără probleme, intrarea liberă în Comandamentul Sud și parcurgerea traseului Rostov – Lipețk, fără opreliști. Este evident că „acești trădători” sunt persoane cu funcții importante în ministerul Apărării, Marele Stat Major și Districtul Militar Sud. La FSB/KGB există o tradiție, încă de pe vremea lui Ejov și Beria: acolo se mărturisește tot, ba chiar mai mult decât atât! Deci lista ofițerilor suspecți de trădare se va lungi de la o oră la alta, iar mandatele de arestare se vor aduna vraf: o nouă epurare.

Confruntat cu o revoltă militară similară în august 1991, Gorbaciov a avut înțelepciunea să limiteze represiunea strict la membrii așa-zisului ”Comitet de Stat pentru Starea de Urgență”. Dar Putin nu e Gorbaciov. Mai mult, este de notorietate că domnul Putin pedepsește trădarea prin execuția fără judecată: poloniu, novicioc... De cum vor începe arestările „acestor trădători”, militarii ruși se vor aștepta ca anchetatorii KGB/FSB, cărora li s-a ordonat să dea de toate ițele „acestei organizații”, vor urca pe fir, identificând noi și noi suspecți dintre ofițerii cu care cei deja arestați au lucrat nemijlocit, de-a lungul anilor. Și vor face exact ca Armata RSR în decembrie 1989: îi vor retrage sprijinul președintelui.

Expectativa. La Moscova deci, situația este deosebit de tensionată. Domnul Putin a câștigat repriza întâi, dar iute la mânie cum îl știm, s-ar putea să înceapă repriza a doua cu un autogol: ordinul de represiune. Nu se știe cum va reacționa domnul Putin și, de aceea, cei care sunt bine informați păstrează o oarecare distanță față de evenimente. Astfel, în numărul său de ieri, ziarul rusesc Pravda spumegă de mânie la adresa președintelui Chinei, domnul Xi Jinping: „Beijingul a vorbit într-un spirit neutru de neingerința în afacerile interne ale Federației Ruse. Acestor 'aliați' li se poate aplica formula: Dacă stăpânirea lui Putin este instabilă, atunci sprijinirea lui este o afacere proastă”. Chiar așa!

Și Statele Unite sunt într-o expectativă similară. Invocând surse oficiale, CNN a difuzat comentariul că „Sâmbătă, înainte ca Prigojin să se retragă, au existat contacte cu oficialii ucraineni din partea aliaților, la diferite niveluri, avertizându-i să nu profite de haos pentru a lovi în interiorul Rusiei... Mesajul a fost să nu faceți valuri aici, a declarat oficialul, adăugând că mesajul a fost transmis la nivel de ministru de Externe, deputați și prin intermediul ambasadorilor. Este o chestiune internă a Rusiei, a declarat oficialul.”

Pozițiile domnului Xi și secretarului de Stat Blinken sunt deci identice: „Este o chestiune internă a Rusiei”. Se verifică deci informațiile mele, publicate acum câteva zile, privind conținutul întrevederii neașteptate a celor doi, de săptămâna trecută. Interesele celor două superputeri sunt de fapt identice: dacă se implică chinezii sau Occidentul, apare reacția de ”cetate asediată”, Putin e nevoit să renunțe la represiune, iar elitele militare ruse se regrupează în jurul Conducătorului, pentru a face față năvălirii străine.

Deci, pentru moment, domnului Putin i se lasă suficientă frânghie ca să-și facă singur felul, greșind asemenea lui Ceaușescu. Dacă va reacționa înțelept sau nu, vom vedea!

„Ucrainenii au fost avertizați de aliați să nu provoace escaladarea situației. Profitați de oportunitățile de pe teritoriul ucrainean, dar nu vă lăsați atrași în chestiuni interne și nu atacați mijloace militare ofensive din interiorul Rusiei”, a fost sfatul dat de americani ucrainenilor. „Pur și simplu nu vreți să alimentați narațiunea că aceasta a fost o inițiativă a noastră”, a explicat sursa CNN. „Este ceea ce rușii au vrut întotdeauna, pretinzând că există amenințări la adresa suveranității rusești.”

De asta au lăsat americanii sa meargă lucrurile:

Agenţiile de spionaj americane au cules informaţii care sugereau că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, plănuia să acţioneze împotriva conducerii militare a Rusiei încă de la jumătatea lunii iunie, a relatat presa americană, conform The Guardian. Cu toate acestea, oficialii americani au păstrat tăcerea pentru a nu fi acuzați că orchestrează o lovitură de stat. (?) Potrivit New York Times, oficiali americani de rang înalt din domeniul securităţii naţionale au avut indicii încă de miercuri că Prigojin se pregătea să acţioneze, iar oficiali din domeniul informaţiilor au organizat în aceeaşi zi şedinţe de informare cu administraţia Biden şi cu oficiali din domeniul apărării. Un grup restrâns de lideri ai Congresului au fost informaţi joi, când a venit o confirmare suplimentară a complotului, potrivit Times.

Ca să se deșire Armata.