Rebeliunea Wagner, tratată la televiziunile rusești. Viața lui Berlusconi și producția ilegală de caviar, subiectele preferate ale mass-media din Moscova

Rebeliunea Wagner, tratată la televiziunile rusești. Viața lui Berlusconi și producția ilegală de caviar, subiectele preferate ale mass-media din Moscova Sursa foto: Dreamstime.com

În vreme ce toată lumea privea cu atenție și, chiar cu îngrijorare, evoluția crizei provocată de rebeliunea lui Evgheni Prigojin, televiziunile rusești aveau alte priorități. Ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic sau anticipând finalul, banal, acestea au evitat, toată ziua, relatările despre operațiunile unităților de mercenari și lipsa de reacție a autorităților militare ruse. Doar amenințările lui Vladimir Putin și-au găsit locul, în grila de programe, dar nu în totalitate, ca să nu dea idei și altora.

Lansată în forță, de la primele ore ale dimineții, revolta mercenarilor Wagner împotriva sistemului de putere al lui Vladimir Putin s-a încheiat în cel mai pur stil caragelian: „pupat Piața Independenței”. Vladimir Putin a retras acuzațiile penale împotriva lui Evgheni Prigojin, iar rebelii au anunțat că revin în cazarme.

Pentru o perioadă de timp – în funcție de durata domniei lui Putin – Evgheni Prigojin va trebui să aibă grijă să nu se cazeze la etajele superioare. Ținând cont de numărul mare de oligarhi ruși care au ales să se arunce pe geam după ce au cârtit împotriva regimului. E drept că, în Rusia, chiar și în Belarus, unde s-a refugiat oligarhul rebel, când vine vorba de sinucidere, nu prea contează de la ce înălțime te arunci.

Pe de altă parte, cea mai mare parte dintre ruși nici nu au aflat, că țara lor s-a aflat în pragul unui război civil sau că era cât pe ce ca țarul de la Kremlin să-și piardă scaunul. Dacă ar fi aflat, probabil că ar fi pus și ei umărul.

Televiziunile de stat, apropiate Kremlinului, au avut grijă ca rușii de rând să nu fie puși la curent cu ceea ce se întâmplă. Cu excepția amenințărilor proferate de Vladimir Putin, ceva obișnuit în regimul său dictatorial, emisiunile difuzate au urmărit, prioritar, să ridice nivelul de culturalizare al mujicilor. Ei au fost puși la curent cu personalitatea lui Silvio Berlusconi, regretatul prieten al țarului de la Kremlin, dar și despre cei care produc ilegal kaviar, după cum a relatat The Guardian.

Rebeliunea a fost minimalizată

Conform tradiției din mass-media regimurilor dictatoriale, televiziunea rusă a ignorat știrile despre acțiunile mercenarilor Wagner. Chiar și atunci când aceștia se aflau la o distanță de aproximativ 200 de kilometri de Moscova și exista riscul declanșării unui război civil.

Chiar dacă au fost difuzate unele știri pe acest subiect, amploarea rebeliunii a fost minimailizată, astfel încât să pară că lucrurile sunt sub control. Presa din Rusia a tratat rebeliunea lui Prigojin la fapt divers, preferând să le prezinte spectatorilor, care așteptau cu înfrigurare desfășurarea evenimentelor, cu totul alte informații.

Rușii care s-au uitat la televizor, sâmbătă, au văzut doar câteva informații despre încercarea de puci a lui Evgheni Prigojin, prezentate de o manieră deloc îngrijorătoare. Așa se face că mulți au ieșit în oraș, la muzee și în magazine, de unde au fost izgoniți de polițiștii intrați în stare de alertă, gata de război cu wagnerioții.

Televiziunea rusă evită subiectele incomode

Televiziunea rusă, la fel ca toate organele mass-media din statele conduse de dictatori evită știrile incomode pentru regimul lui Putin. Se vorbește prea puțin despre războiul din Ucraina, și doar în termeni laudativi pentru armata rusă, în ciuda înfrângerilor de pe front.

Este cunoscut și momentul din 1991, din timpul tentativei de lovitură de stat de la Moscova. În vreme ce armata era pe stradă, înconjurată de mulțimile de moscoviți, la televiziunea sovietică era difuzat un spectacol de balet,

De această dată, televiziunea de stat de la Moscova a difuzat anunțul lui Prigojin despre intenția de a asalta Moscova, la fel ca și acuzațiile sale la adresa șefilor Armatei ruse, dar numai pentru a fi dezmințite imediat. Prigojin a fost acuzat, de prezentatoarea Ekaterina Andreeva, că răspândește informații false care nu au fost confirmate de martori oculari. Ocuparea orașului Rostov, de către mercenari a fost prezentată într-o notă favorabilă puterii. Televiziunile au ales doar acele imagini în care soldații Wagner erau certați și acuzați de trădare de către anumiți cetățeni.

În mod evident, televiziunile au urmărit, difuzând anumite informații despre rebeliune, să-l discrediteze pe Prigojin, iar pe de altă parte să prevină instaurarea panicii sau, mai periculos, extinderea rebeliunii în rândul populației civile.